Intoleranta la lactoza tinde sa se manifeste printr-o serie de simptome destul de neplacute si de intensitate variata. Afla care sunt acestea si de ce apar ele!

Care sunt simptomele intoleranței la lactoză?

Intoleranța la lactoză este o afecțiune digestivă destul de comună, caracterizată prin incapacitatea organismului de a descompune și absorbi lactoza, un zahăr natural prezent în lapte și produsele lactate. Această incapacitate se datorează deficitului sau producției insuficiente de lactază, o enzimă produsă în intestinul subțire. Lactaza are rolul de a descompune lactoza în glucoză și galactoză, două tipuri de zaharuri simple care sunt apoi absorbite în fluxul sangvin. În absența acestei enzime, lactoza neprocesată ajunge în colon unde este fermentată de bacterii, ceea ce poate duce la apariția unei serii de simptome neplăcute.[1]

Continuă să citești pentru a descoperi ce simptome are intoleranța la lactoză și de ce apar ele.

Balonarea

Balonarea reprezintă un simptom comun al intoleranței la lactoză și este caracterizată prin senzația de umflare și disconfort la nivelul abdomenului, cauzată de acumularea de gaze în stomac și intestine.

Lactoza neabsorbită în intestinul subțire trece în intestinul gros unde este fermentată de bacterii, proces care produce gaze. Aceste gaze se acumulează și provoacă balonarea.

Intensitatea balonării nu este direct proporțională cu cantitatea de lactoză consumată. Cât de balonat/ă vei fi dacă ai intoleranță la lactoză și consumi lapte sau alte alimente cu lactoză depinde mai degrabă de cât de sensibil/ă ești.

Ca și celelalte simptome pe care le vom menționa mai jos, balonarea nu apare imediat după consumul de lapte de vacă sau alte alimente cu lactoză. Între ingestia acestora și apariția simptomelor pot trece între 30 de minute și 2 ore.[1]

Durerile abdominale

Acea fermentație a lactozei de către microflora intestinală despre care vorbeam mai sus duce la eliberarea de acizi grași cu lanț scurt și a gazelor (metan, hidrogen, dioxid de carbon). Această creștere a acizilor grași cu lanț scurt și a gazelor poate duce la apariția crampelor sau durerilor abdominale.

De obicei, durerea este localizată în regiunea buricului și în jumătatea inferioară a abdomenului. Ca și în cazul balonării, intensitatea durerii nu depinde neapărat de cantitatea de lactoză ingerată, ci mai degrabă de sensibilitatea unei persoane.[1]

Este bine totuși să ții cont de faptul că durerea abdominală nu este un simptom specific al unei singure afecțiuni și că poate avea o varietate de cauze, nu doar intoleranța la lactoză. Doar un medic poate stabili cauza exactă a unui astfel de simptom.

Diareea

Se poate spune că ai diaree atunci când ai avut trei sau mai multe scaune apoase sau moi într-o perioadă de 24 de ore. Acesta este un simptom frecvent în cazul intoleranței la lactoză și se explică prin creșterea volumului de apă din colon, ceea ce duce la creșterea volumului și conținutului de lichid al scaunului.

În cadrul procesului de digestie, colonul este locul unde microflora fermentează lactoza în acizi grași cu lanț scurt și gaze. Deși majoritatea acestor acizi sunt absorbiți înapoi în colon, resturile de acizi și lactoza cresc cantitatea de apă pe care organismul o eliberează în colon. Așa apare diareea.[1]

Flatulența

Flatulența este un simptom comun al intoleranței la lactoză și este rezultatul fermentării lactozei în colon. Această fermentare poate duce la producerea unui volum crescut de gaz, determinând astfel apariția flatulenței. Trebuie spus însă că intensitatea gazelor intestinale poate varia semnificativ de la o persoană la alta, în funcție de cantitatea de lactoză consumată și de nivelul de intoleranță la lactoză.

În ciuda faptului că flatulența poate fi neplăcută, este important de subliniat că aceasta este un fenomen normal care face parte din procesul de digestie. Totuși, dacă aceasta se produce în exces și este însoțită de alte simptome precum balonare, dureri abdominale sau diaree, ar putea semnala o intoleranță la lactoză și ar trebui să consulți un medic.[1]

Greața

Gazele intestinale și acizii grași rezultați în urma procesului de fermentație a lactozei în intestinul gros mai pot duce și la apariția greței sau, în unele cazuri, chiar a vărsăturilor. Cel puțin în cazul copiilor, este al doilea cel mai comun simptom al intoleranței la lactoză.[1]

Pe de altă parte, nu trebuie neglijat faptul că un astfel de simptom poate apărea din diverse alte motive și nu indică în mod obligatoriu o intoleranță la lactoză.

Ce poți face dacă ai intoleranță la lactoză?

Simptome precum cele menționate mai sus pot fi destul de neplăcute, iar pentru a le evita se recomandă, de regulă, evitarea alimentelor cu conținut ridicat de lactoză. Rareori este necesară eliminarea completă a acestora din alimentație. Mulți oameni pot tolera însă până la 12 grame de lactoză, echivalentul cantității găsite într-o cană (240 ml) de lapte.

De asemenea, nu puțini sunt cei care descoperă că laptele de capră le creează mai puține probleme decât cel de vacă (are mai puțină lactoză și este mai ușor de digerat). Încearcă deci și tu laptele de capră Artesana (dacă nu ai făcut-o deja)!

Același lucru se poate spune și despre produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul sau kefirul.[1]

Înainte de a decide dacă se impun sau nu modificări sau nu la nivelul dietei, trebuie să discuți însă cu un specialist. Sensibilitatea la lactoză poate varia semnificativ de la o persoană la alta, ca și simptomele prin care se manifestă. Dacă suspectezi că ai putea avea intoleranță la lactoză, consultă un medic pentru a primi un diagnostic clar și a determina cel mai bun plan de management al simptomelor.

Bibliografie:

  1. Mandl, Elise. „5 Signs and Symptoms of Lactose Intolerance”, Healthline, 15 Mar. 2018, www.healthline.com/nutrition/lactose-intolerance-symptoms. Accessed 8 Jan. 2024.

Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.  

Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând. 

Distribuie articolul


×