Daniel și Alina Donici, Artesana: În această criză, un lucru este cert: dacă nu ne mobilizăm, dacă nu suntem uniți să facem față împreună, atunci ne va fi mult mai greu
Daniel și Alina Donici, proprietarii Artesana, consideră că, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, este foarte importantă mobilizarea comună a tuturor oamenilor.
Forbes România: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?
Ne-am uitat cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă în China, pentru ca mai apoi să ne uităm la drama din Italia. Știam cu toții că nu avem mult timp la dispoziție până când vom avea primele cazuri în România. În cazul nostru, al Artesana, avem un mic atu. Întregul perimetru al fabricii este biologic controlat. Avem proceduri stricte și echipamente speciale pe care le folosim, în fiecare zi, de ani de zile. E încă devreme să avem o evaluare exactă a impactului pe care restricțiile impuse de autorități și noua realitate a zilelor noastre le vor avea asupra business-ului și asta pentru că nimeni nu știe cât va dura această criză. Este clar că pe unele segmente, în special cel de HoReCA, lucrurile se vor contracta până la stagnare și atunci vom reorienta producția de vrac. Eram într-un plin proces de redesenare a arhitecturii brandului și deja am construit o echipa foarte bună, dar momentan e totul pe hold. Nu în ultimul rând, demersul extinderii fabricii, pe care îl anunțasem la începutul acestui an și pentru care am luat deja legătura cu investitori, riscă să fie amânat pentru anul viitor. E o perioadă extraordinar de dificilă pentru toată lumea, public, companii, și mai ales pentru cei din prima linie, care se luptă efectiv cu virusul și salvează vieți. Asta trebuie să rămână prioritatea: protejarea oamenilor cu orice preț și asigurarea tuturor celor necesare astfel încât să trecem cu bine peste această provocare, la o scară nemaiîntâlnită în istoria recentă.
Forbes România: Care sunt măsurile pe care compania dumneavoastră le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?
Am avut ședințe cu toții angajații în care am reiterat măsurile de siguranță de pe spațiul fabricii, dar și din afara ei. Am discutat și am pus în loc cu șefii de echipe, proceduri și instrumente de informare oficială, pentru că e foarte important ca informația corectă să ajungă unde trebuie. Lupta cu zvonistica o poți pierde foarte ușor! Evident că vom asigura salariul întreg pentru toți angajații care vor trebui să stea acasă, dacă va fi cazul. Vom pune la punct și un sistem logistic prin care vom putea să-i aprovizionăm cu cele necesare, dacă situația o va impune.
Forbes România: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?
Cred că ar trebui adoptate o serie de facilități fiscale pentru toate firmele din România, pentru că vorbim de o economie interconectată. Chiar dacă ai un sector mai afectat decât celălalt, criza se va răsfrânge asupra tuturor. O atenție specială va trebui acordată însă micilor întreprinzători și IMM-urilor cu capital românesc, cei mai expuși la efectele prelungite ale crizei. O altă măsură ar putea fi introducerea unor obligațiuni de stat, pe sistemul „war bonds”, care să permită statului să finanțeze, pe termen scurt, segmentele vitale ale economiei și instituțiile publice din prima linie. Vedem că mutarea birocrației în on-line și limitarea drumurilor la ghișeu este posibilă și ea trebuie accelerată. De asemenea, salutăm scurtarea termenelor de analiză și rambursare de TVA, măsuri deja anunțate. Această criză ar putea schimba perspectiva prin care statul se raportează la antreprenori și companii, iar măsurile guvernamentale ar trebui să vină să întărească acest parteneriat, pentru că suntem toți pe aceeași baricadă.
Forbes România: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dumneavoastră dacă epidemia continua și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?
Să imaginezi perspectivele din acest punct înainte, pare mai degrabă un proiect pentru un scenarist de film, pentru simplul motiv că ceea ce se întâmplă este fără precedent. Sigur, avem crizele economice din ultimul secol la care ne putem raporta, dar ele proiectează doar anumite scenarii și comportamente. Ne luptăm cu imprevizibilul și limitările noastre, ale tuturor și încercăm să acționăm rațional în primele faze. Pe termen scurt, cuprins între 30-60 de zile, în mod cert vom asista la o reorientare și o schimbare de priorități pentru consumatorii din România. Vom vedea închideri temporare sau chiar permanente, de întreprinderi și afaceri. Termenul scurt nu va permite schimbări fundamentale ale domeniilor de activitate sau reorientare a pieței de desfacere. În acest punct e posibil ca, după discuții cu partenerii noștri, unde distribuim produsele, să limităm numărul de sortimente disponibile, astfel încât să existe o eficientizare a liniei de producție, dar o păstrare sau chiar o creștere a volumului de produse livrate. Scenariile care depășesc termenul de 60-90 de zile sunt foarte greu de previzionat. Cel mai probabil vom asista la o prăbușire a industriei serviciilor non-esențiale, fără a le menționa pentru că acesta e un criteriu subiectiv. În acest punct, statul, prin instituțiile sale, va fi chemat să îndeplinească o cu totul altă misiune. România nu are corporațiile cu resursele celor din Vest sau din Statele Unite. Așadar, scenariul conform căruia antreprenorii vor putea îndeplinească roluri esențiale în societate, în afară de cele de suport – care trebuie aplaudate și susținute -, e o iluzie. Dar să sperăm că nu se va ajunge în acest punct!
Forbes România: Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?
Am hotărât deja să sprijinim, prin toate mijloacele, spitalul local din Tecuci. Știm că există dificultăți în aprovizionare, fonduri, dar și o lipsă acută de personal. Am dorit măcar pe un segment să venim cu un sprijin pentru medicii și personalul medical care sunt în prima linie. Cu toții trebuie să ascultăm sfaturile specialiștilor și să respectăm regulile impuse de autorități. Orice măsură venită să ajute la implementarea acestor reguli e binevenită, indiferent cine o ia. În funcție de evoluția epidemiei luăm în calcul derularea unor proiecte sociale de ajutorare a angajaților noștri, familiile lor și a persoanelor vulnerabile din orașul nostru. Pentru cei care și-au pierdut locul de muncă vom pune la dispoziție programe de reconversie și training profesional. În această criză, un lucru este cert: Dacă nu ne mobilizăm, dacă nu suntem uniți să facem față împreună, atunci ne va fi mult mai greu.
Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim.
Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.
Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând.