Mihai State & Mihai Neagu, ferma de capre de la Ruda

Pe un picior de plai, pe-o gură de Rai, în zona turistică Ruda aflată lângă comuna prahoveană Măgureni, trăiesc fericite peste 400 de capre.

Cam așa ar putea începe povestea fermei de capre ridicată de Mihai State și Mihai Neagu. Laptele proaspăt muls acolo pleacă de două ori pe săptămână spre fabrica Artesana din Tecuci.

Cei doi tineri oameni de afaceri și-au dat seama că aceste animale pot fi cel puțin la fel de valoroase ca și găinile care în povești fac ouă de aur ori mitologicul berbec cu lâna din același prețios metal. Laptele de capră și produsele făcute din el sunt tot mai dorite în ultima vreme datorită efectelor benefice pe care le au asupra sănătății. Medicii nutriționiști spun că laptele de capră crește imunitatea, previne infecțiile, înlătură oboseala ori menține în limite normale nivelul tensiunii arteriale. Are un conținut ridicat de calciu, fosfor, potasiu, magneziu, vitamine A, B1, B2 și C și poate fi băut fără griji de copiii mai mici de un an. Iar recent, spune Mihai State, la fermă au ajuns români care au suferit de Covid cărora medicii pneumologi le-au recomandat să bea lapte de capră în timpul recuperării. Pentru că le face bine.

Cum și unde s-a născut ideea acestei ferme de capre? Nu de la poveștile lui Creangă ori alte amintiri din copilărie ale proprietarilor, ci într-un mediu mult mai actual. Erau într-o vacanță de schi, în Austria. În țara unde s-a născut valsul, creșterea caprelor este o tradiție, iar laptele lor și produsele făcute din el sunt foarte apreciate. Cei doi Mihai, State și Neagu, s-au gândit că o asemenea afacere ar trebui să aibă viitor și în România. Românii sunt consumatori tot mai informați și educați. Caută alimente sănătoase pentru ei, pentru copiii lor. Așa că și-au luat inima în dinți, împrumuturi de la bănci, iar în urmă cu un an și ceva au început să ridice ferma în minunatul decor natural al zonei Ruda. De ce acolo? Pentru că acolo copilărise Mihai Neagu. Nici el și nici Mihai State nu știau însă mai nimic despre creșterea caprelor. Au citit mai multe cărți în timp ce ridicau ferma. Nici capre nu aveau încă! S-au interesat dacă sunt de vânzare la noi în țară și au găsit. Dar la un preț cam mare. Au cerut o ofertă și din Austria, locul unde le-a venit ideea afacerii și, ce să vezi?! Au găsit capre din rasa Saanen, renumită pentru lapte, la un preț mult mai mic. Cu tot cu transport din Austria până în Ruda – Prahova au plătit pentru fiecare capră cam jumătate din prețul ce le fusese cerut în România. Așa că în loc să cumpere 50 de capre, așa cum intenționaseră inițial, au cumpărat aproape 200. Ca în povești, afacerea le creștea mai repede ca Făt Frumos, deși încă nici nu începuse cu adevărat. Dar și investiția estimată inițial la 150 de mii de euro a ajuns până la urmă la 320 de mii. Odată ce au terminat construcția, au mai cumpărat 100 de capre, nu numai din rasa Saanen, ci și din cea numită Alpina Franceză. Capre rezistente la boli și mediu care nu le fac probleme crescătorilor.

Au învățat din mers tot ce trebuiau să știe despre creșterea caprelor, iar afacerea s-a dezvoltat atât de repede, încât Mihai State a decis să i se dedice în totalitate. Inginerul mecanic cu studii la Politehnica din București este acum toată ziua la fermă. Iar o asemenea fermă are nevoie de grijă și energie multă, chiar dacă animalele nu sunt pretențioase. Treaba începe în fiecare dimineață la 5 iar la 5.30 este deja primul muls. Caprele au la dispoziție hale generoase, dar și un țarc în aer liber unde se plimbă în fiecare zi. După-amiaza, pe la ora 5, beneficiază de un al doilea muls. Caprele sunt hrănite cu iarbă, lucernă, boabe de porumb și așa numita „hrană uscată”. Un amestec măcinat din porumb, mazare, floarea soarelui, lucernă, orz, grâu și soia. Hrană naturală îmbogățită cu vitamine și proteine pentru lactație.

Apă beau dintr-un puț forat la o adâncime de 170 de metri. Apă curată, de izvor.

Stingerea se dă la ora 9 seara când, plimbate, mulse și sătule, caprele se culcă liniștite.

Bine îngrijite, se și înmulțesc pe măsură. În medie, fiecare capră poată să fete 3 iezi deodată. Așa se face că acum ferma lui Mihai State și a lui Mihai Neagu a ajuns la un efectiv de aproape 450 de capre în doar un an. Laptele nu curge însă în valuri pentru că de la o capră pot fi mulși doar 4 litri pe zi. În plus, laptele este foarte puțin în perioada de gestație a animalelor. Tocmai de aceea procesatorii de lapte din România aveau o mare problemă în lunile decembrie și ianuarie, când caprele sunt de obicei gestante. Ca să rezolve această problemă, la crescătoria din Ruda au fost gândite 2 cicluri de gestație. Jumătate din capre sunt gestante iarna, iar cealaltă jumătate dau mai puțin lapte în lunile iulie și august. Astfel poate fi furnizată spre fabrica Artesana din Tecuci o cantitate constantă de lapte pe parcursul întregului an.

Ce alte probleme pot apărea? Hrana potrivită este destul de greu de procurat, pentru că până recent nu a existat o tradiție a fermelor de capre în România. Mai toate caprele pășteau care ce puteau pe izlaz și prin șanțuri. Producătorii de furaje sunt puțini, iar prețul lor este influențat ba de secetă, ba de inundații. Influențat în sensul majorat.

Și oamenii… Îngrijitorii serioși și dedicați muncii sunt foarte greu de găsit, spune Mihai State. Decât să aibă grijă de animale, unii oameni ai zonei preferă să nu facă nimic. Dar poate se va schimba și asta cândva, iar munca va fi respectată indiferent de domeniul în care este depusă.

Cu toate acestea Mihai State și Mihai Neagu nu sunt descurajați. Ba dimpotrivă. Pe cei 15 mii de metri pătrați de teren ai fermei, ridică o nouă hală de creștere, mare de 700 de metri pătrați. Nu-și fac griji pentru ziua de mâine, pentru că întreaga cantitate de lapte produs la fermă este contractată de fabrica Artesana din Tecuci.

Dar lor, proprietarilor, le place laptele de capră? Mihai State spune că acum nici nu mai bea lapte de vacă. Atât el, cât și fiica lui, Miriam, în vârstă de 14 ani beau lapte crud, îndată ce e muls. Laptele de capră este la fel de iubit și în familia lui Mihai Neagu care are trei copii.

Dacă tot am început cu referiri la lumea poveștilor și mitologie, să încheiem în același ton. Vă spuneam că în medie o capră fată 3 iezi deodată. Ei bine, caprele de la Ruda o duc atât de bine, încât una a fătat 5. Capra cu 5 iezi. Și uite așa capra lui Creangă cu doar trei devine istorie.