Cum este sana Artesana?

Știți că în limba latină „sana” înseamnă „sănătos”. Din lapte de vacă sau capră și în varianta bio, Sana de la Artesana vă ajută să fiți mai sănătoși. Lăsată la fermentat mai mult decât iaurtul, cam 9 ore, sana este gustoasă și un pic dulce parcă.

Plină de calciu, minerale și vitaminele D, B2 și B12, ajută la îmbunătățirea florei intestinale, menține sistemul digestiv sănătos și ajută metabolismul osos.

Procentul de grăsime poate fi variabil pentru că sana este preparată din loturi de lapte neomogenizate. Adică nu amestecăm laptele pe care îl primim de la ferme diferite, fiecare păstrează dulceața pajiștilor pe care au păscut vacile ori caprele.

Le-o recomandăm atât adulților, cât și copiilor. Sana din lapte de capră este mai ușor de digerat și conține acizi grași importanți pentru vitalitatea organismului.

Ce este sana?

Sana este un produs tradițional românesc îndrăgit de mulți dintre noi, foarte apreciat pentru gustul său plăcut, răcoritor, ușor acrișor și acidulat, dar și multiplele sale beneficii pentru sănătate. Ca și laptele bătut, kefirul sau iaurtul, sana este un produs lactat fermentat. Asta înseamnă că se obține prin însămânțarea laptelui cu fermenți lactici.

Care este diferența din sana și kefir?

Kefirul (chefirul) se obține prin fermentarea controlată a laptelui cu ajutorul unor culturi lactice selecționate, formate din bacterii lactice și, spre deosebire de sana, unele specii de drojdii, ceea ce asigură o dublă fermentație: lactică și alcoolică.

Ca și consistență, kefirul este mai lichid decât iaurtul, dar mai gros decât laptele bătut. Are un gust plăcut, caracteristic, acrișor (mai acrișor decât sana), ușor înțepător.

Care este diferența dintre sana și iaurt? 

Iaurtul este un produs lactat obținut este obținut prin fermentarea laptelui proaspăt cu bacterii lactice specifice. Spre deosebire de sana, nu este nevoie să fie lăsat la fermentat atât de mult și are o textură mai densă. Cu cât mai mult este lăsat la fermentat, cu atât mai acru va fi.

Cum se face sana?

Pentru a face sana, ai nevoie de doar două ingrediente: lapte proaspăt și bacterii lactice mezofile. La Artesana, folosim doar lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, în care adăugăm apoi fermenții lactici și îl lăsăm să fermenteze până ajunge la textura și aroma dorite. Ambalăm apoi sana în recipiente din sticlă – doar din sticlă – și o trimitem spre magazine, unde te așteaptă să te încânte cu gustul său.

Compoziție

 • Lapte de vacă sau de capră, neomogenizat și pasteurizat la temperatură blândă
 • Fermenți lactici
 • Procent variabil de grăsime.

Tipuri de sana Artesana

Vă oferim sana din lapte de vacă convențional sau bio și sana din lapte de capră.

Sana din lapte de vacă 

Este obținută prin fermentarea laptelui proaspăt de vacă, pasteurizat la temperatură joasă, astfel încât agenții patogeni să fie distruși fără a afecta în vreun fel proprietățile laptelui.

Sana bio 

Materia primă în acest caz este laptele bio, lapte muls de la văcuțe hrănite doar cu furaje ori nutrețuri naturale, lăsate să pască în voie pe pășuni curate, nestropite cu chimicale, așa cum făceau și bunicii sau străbunicii noștri.

Sana din lapte de capră 

De la căprițe crescute cu grijă primim în dar un lapte-elixir, plin de nutrienți. Acest lapte îl folosim noi pentru a pregăti sana cu adevărat specială pentru tine, mai ușor de digerat și bogată în acizi grași esențiali pentru organism.

Beneficiile consumului de sana

Sana este un produs lactat fermentat cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră, unul recomandat pentru o conduită alimentară echilibrată atât a copiilor, cât și a adulților. De ce? Pentru că:

 • este o sursă naturală de calciu și vitaminele D, B2 și B12;
 • ajută la îmbunătățirea florei intestinale;
 • contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv;
 • ajută metabolismul osos;
 • sana din lapte de capră conține grăsimi și proteine mai ușor de digerat pentru cei care nu tolerează prea bine produsele din lapte de vacă, dar și acizi grași, esențiali pentru vitalitatea organismului.

De ce să alegi sana Artesana

 • Este produsă din lapte românesc 100%, de cea mai bună calitate, minim procesat;
 • Ajută la menținerea sănătății organismului;
 • Te va surprinde mereu cu gustul său ușor diferit, care se schimbă în funcție de anotimpuri, de hrana animalelor de care provine laptele folosit;
 • Este perfectă pentru o gustare rapidă, hrănitoare și răcoritoare, ce îți va încărca rezervele de energie.

Locații și moduri de achiziționare

Sana Artesana te așteaptă în peste 1000 de magazine din întreaga țară. Poți însă comanda produsele noastre și prin intermediul partenerilor de livrare. Lista acestora, precum și pe cea a magazinelor în care se comercializează lapte și produse lactate Artesana, o găsești aici.

Testimoniale și recenzii

„Cel mai bun Sana pe care l-am mâncat vreodată!!! Toate produsele sunt delicioase! ❤️❤️❤️❤️❤️”
⭐⭐⭐⭐⭐

Andreea

„Cele mai bune produse lactate de pe piață. Le caut mereu în magazin și sunt bucuroasă când le găsesc. Felicitări! Best of the best!”
⭐⭐⭐⭐⭐

Teodora

„Gustul produselor din copilărie, sănătoase și ambalate în sticlă 🥰”
⭐⭐⭐⭐⭐

Simona

Despre Artesana

Brandul Artesana s-a născut din dorința de a oferi românilor ocazia de a se bucura din nou de gustul curat, adevărat al lactatelor din copilărie. Prima fabrică Artesana a fost inaugurată în 2012, în Tecuci, Galați. Acolo, din lapte livrat de la fermieri atent aleși, care știu că, dacă ai grijă așa cum trebuie de animalele pe care le crești, acestea te vor răsplăti cu cel mai bun lapte, a început producția de lactate artizanale, sănătoase și gustoase, de calitate ireproșabilă.

De atunci și până în prezent, produsele Artesana au devenit tot mai căutate, atât de căutate încât în 2023, pentru a putea răspunde cererii iubitorilor de lactate artizanale, la Tecuci și-a deschis porților o a doua fabrică Artesana, dotată cu cea mai nouă tehnologie în domeniu.

Secretul? Ingrediente curate, rețete tradiționale autentice, simple, care țin cont de sezonalitatea laptelui românesc, respectarea tuturor standardelor de calitate și siguranță a produselor, angajați bine pregătiți și dedicați, grijă pentru clienți și angajați și, mai presus de toate, multă muncă și lipsa disponibilității de a face compromisuri.

Toate acestea au transformat Artesana dintr-un producător de lactate bune, dar de a căror existență nu prea multă lume știa, în cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România.