Viorel Macovei
Unul dintre cei mai importanți furnizori de lapte ai „Artesana” este Viorel Macovei, proprietarul fermei de vaci de la Țifești – Focșani. Crește acum o mie de vaci din rasa Holstein în regim ecologic; toate dau lapte certificat Bio.
Dar ca să știți ce fel de lapte trimite Viorel Macovei spre fabrica din Tecuci, e bine să cunoașteți mai întâi omul. Ce face și cum face. Așa veți avea chiar mai multă încredere că atunci când desfaceți o sticlă cu lapte Artesana veți bea ce e mai bun.
Viorel Macovei are 47 de ani și se consideră un om bogat. De ce? Pentru că are o familie frumoasă, sunt toți sănătoși și iubește ceea ce face. El și soția au trei băieți. Cel mare va împlini în curând 24 de ani, mijlociul are 22 iar mezinul doar doi. Banii îl interesează doar în măsura în care îi reinvestește în fermă pentru a o face mai bună, mai performantă, pentru ca vacile să fie fericite acolo. Da, chiar așa, veți afla un pic mai târziu cum face asta. Viorel Macovei simte că pentru el timpul a stat în loc încă de pe când avea vreo 25 de ani. E tânăr și în putere. Iar asta îl ajută. Fiecare zi de muncă îi începe la ora 6.30 dimineața și se termină atunci când e gata treaba. Uneori la 11 seara. Merge cu familia în concediu cel mult o dată la doi ani și doar în țară. Niciodată nu i-a fost greu pentru că iubește ceea ce face. Respectă munca și pe cei ce muncesc. Iubește animalele. Spune că așa a învățat în casa părintească din localitatea Mera, acolo unde a copilărit alături de cele trei surori ale lui. Așa își crește și băieții. Viorel Macovei nu a avut multe în copilărie, gospodăria părinților era modestă.
Dar mai tot timpul aveau o vacă ori două iar băiatul de atunci ajuta cu mare drag la îngrijirea lor. Mergea cu ele la pășune, le curăța grajdul, le țesăla și bea lapte cu mare plăcere. Respectatul fermier de astăzi spune că de la părinți a învățat cum să pășească în viață. Să iubească adevărul și munca cinstită, să urască minciuna, să salute pe toată lumea și să respecte la fel de mult omul bogat ori pe cel care are mai puține. Avea doar 18 ani și abia terminase liceul atunci când a decis să-și ia viața în propriile mâini. A plecat din țară și pentru aproape doi ani a muncit în Germania și Italia. A făcut multe și a învățat multe. Dar îi era dor de casă și s-a întors în țară. Avea doar 23 de ani când și-a făcut prima firmă. 6 ani mai târziu, în 2002, și-a început aventura în agricultură. La început a lucrat pământul cu ajutorul unui tractor vechi, dar dragostea pentru animale pe care o avea încă din copilărie a făcut ca, în 2007, să ridice ferma de vaci. A primit finanțare printr-un proiect SAPARD și a cumpărat primele vaci din rasa Holstein. Nu știa nimic despre zootehnie, a învățat totul din mers. Recunoaște că a trecut prin momente extrem de grele, însă, dacă îl întrebi care au fost acelea, își amintește doar că nu a renunțat. Că a strâns din dinți, a învățat din greșeli și a mers mai departe. A căzut, s-a ridicat și a continuat. Așa cum învățase de mic. A muncit mai mult și mai bine. Treptat a accesat alte fonduri, a cumpărat mai multe vaci, iar munca făcută bine, de dimineața până seara târziu, a dat roade. Tot mai multă lume a aflat despre laptele vacilor crescute de Viorel Macovei. Lapte bun, de la vaci crescute bine.
În 2018 avea deja o mie de vaci, crescute în cinci mari grajduri. A decis să intre pe piața Bio. Iar acum veți afla ce înseamnă să crești vaci de lapte în regim ecologic. Ceea ce veți citi este o poveste în sine.
Toate cele o mie de vaci sunt hrănite doar cu furaje produse de Viorel Macovei și oamenii lui pe o suprafață uriașă de 462 de hectare de pământ, care de cel puțin 5 ani nu a fost tratat cu nicio substanță chimică. Pământ curat pe care plantele au crescut curat, fără tratamente. De acolo, vacile primesc boabe de porumb, lucernă, fân ori așa numitul porumb-siloz. Vă spun ce este: atunci când știuletele de porumb are încă boabele suculente, se macină cu totul. Boabe, cocean, frunze. Amestecul se videază și se păstrează pentru vaci pe perioada unui an întreg. Toate proprietățile plantei sunt păstrate intacte, nimic nu este „îmbogățit” cu adaosuri artificiale, fabricate.
Vacile sunt adăpate doar cu apă de izvor din puțuri de mare adâncime. Viorel Macovei spune că la început le-a dat apă din rețeaua localității, dar primele analize ale laptelui făcute pentru certificarea Bio au arătat că ceva nu era în regulă. Apa, deși considerată potabilă de autorități, lăsa urme în laptele vacilor crescute de Viorel. După ce a săpat puțurile de mare adâncile iar vacile au băut doar apă de izvor, laptele a fost curat. Curat ca spuma laptelui!
În fiecare zi toate vacile gestante ori de lapte sunt plimbate pe pajiște. Pe o pajiște de 20 de hectare! Dacă vremea o permite, bineînțeles. De ce? Pentru relaxare. Pentru ca vacile să se simtă bine. Sunt lăsate să se plimbe, să pască (tot pe terenuri curate), să doarmă la soare ori la umbră.
În grajduri nu sunt legate. Tot pentru a nu fi stresate. Niciunul dintre cei peste 20 de angajați ai fermei nu are voie să facă gălăgie în grajduri de dimineața până după-amiază la ora 15 tot pentru a nu le deranja. Iar în interior sunt montate foarte multe panouri verzi pentru ca vacile să se simtă cât mai aproape de natură. Sunt un pic păcălite dar se simt bine.
Așa, vacile crescute în ferma lui Viorel Macovei sunt fericite. Iar laptele lor este bun.
Acum începe o altă discuție. Cât de bio este laptele bio. Cunoscându-l deja un pic pe Viorel, ai putea să-l crezi pe cuvânt, dar în acest domeniu este vorba de mult mai mult. Tot ceea ce înseamnă bio ori ecologic este testat cu multă seriozitate de autoritățile din domeniu.
Terenul pe care sunt cultivate furajele este analizat în mod frecvent, plantele la fel, apa, vacile, laptele, toate sunt testate în fiecare lună ori chiar mai des. Certificarea Bio se câștigă foarte greu, dar poate fi pierdută extrem de ușor. Și cu consecințe dramatice. Oricine poate lua un produs de pe raftul unui magazin și să-l trimită la analize.
Crescătorul vacilor și procesatorul laptelui sunt sancționați drastic dacă testele făcute laptelui ori produselor rezultate din el arată că nu sunt alimente Bio 100%. Fermierul este obligat să restituie autorităților subvenția pentru 5 ani și să plătească o amendă de 10% din cifra de afaceri. O amendă similară primește și procesatorul laptelui.
Vacile pot fi tratate cu antibiotice cel mult o dată pe an și doar dacă animalul suferă de o boală gravă. Iar dacă asta se întâmplă, laptele vacii tratate nu mai este folosit pentru cel puțin încă două săptămâni de la însănătoșire. Până când este din nou curat și va fi testat pentru a se dovedi asta.
Așa se face treaba la ferma din Țifești a lui Viorel Macovei. Așa e laptele care de acolo ajunge în fabrica Artesana din Tecuci. Iar dragostea pentru muncă și natură le-a insuflat-o fermierul și băieților săi. Amândoi au studiat Agronomia la București, amândoi vor munci în domeniu. Cel mare, în vârstă de 24 de ani, va avea propriul proiect, o livadă de cireși. Iar mijlociul își va deschide o fermă de capre. Cu ce îi ajută tata? Cu sfaturi date din suflet și cu experiența pe care a acumulat-o în anii mulți de muncă. Viorel Macovei spune că cel mai prețios dar pe care îl poate oferi fiilor săi este acela de a-i învăța să își croiască propriul drum în viață. Să nu renunțe atunci când dau de greu, să găsească soluții la orice problemă ar apărea, să iubească lucrul bine făcut și oamenii care se țin de cuvânt.
De ce a ales Viorel Macovei să colaboreze cu Artesana? Pentru că îi plac cei care au fondat compania, Alina și Daniel Donici. „Sunt oameni ca mine, care au plecat de jos și au muncit mult.”, spune Viorel. „Oamenii ăștia chiar fac produse cu lapte. Lapte mult, adevărat. Îmi aduc aminte de cele din copilăria mea”.
Da, chiar așa și-a terminat Viorel povestea despre ferma de la Țifești. Bunătatea laptelui de la vacile crescute de el o veți recunoaște în produsele Bio Artesana.