Sarmale cu smântână. Acasă, de sărbători. Ori papanași cu smântână pe o terasă, cu prietenii. O ciorbă bună, groasă, de fasole verde, în care lași să cadă o lingură de smântână cremoasă. Sau pur și simplu o bucată de pâine coaptă de bunica în cuptor pe care pui din belșug smântână.

Dacă n-a fost până acum încoronată „Regina Lactatelor”, smântâna ne poate fi cu siguranță călăuză spre minunate amintiri. Groasă, grasă, dar atât de fină, smântâna „Artesana” poate face parte din experiențele culinare memorabile pe care le veți avea de acum încolo. Credem că facem o smântână fără cusur, o smântână după care să te lingi pe degete.

Cum este smântâna Artesana?

Smântâna este un produs lactat foarte apreciat la noi în țară, dar și în alte părți ale lumii, obținut prin smântânirea naturală, spontană, sau forțată, centrifugală, a laptelui.

Dacă iei o cană de lapte integral, neomogenizat, și îl lași să stea în tihnă o perioadă, vei vedea că la suprafața lui începe să se formeze o pojghiță de grăsime. Acest strat de grăsime reprezintă caimacul sau smântâna laptelui și este rezultatul aglomerării lente a globulelor de grăsime care se emulsionează.

Există multe tipuri de grăsime, de la smântâna lichidă, smântâna de gătit ori smântâna pentru frișcă până la smântâna groasă, grasă, care parcă sfidează legea gravitației, cum este smântâna Artesana. La noi veți găsi întotdeauna grăsime cu minim 35% grăsime, cea mai bună smântână, produsă special pentru voi de artizanii laptelui.

Cum se face smântâna?

Grăsimea sau smântâna se separă de lapte prin centrifugare. Așa facem și noi: scoatem aproape toată grăsimea din lapte, o pasteurizăm, îi punem culturi de fermentare și o turnăm în borcane pe care le lăsăm 9 ore într-o cameră încălzită la 30 de grade.

Le mutăm apoi într-un depozit frigorific unde întrerupem procesul de fermentație. Atunci se întâmplă minunea. Conținutul se transformă în smântână cu consistență aproape solidă, cu grăsime de 35, 38 ori chiar 40%.

Un deliciu simplu, încărcat cu vitaminele D și B12. Așa este smântâna de la Artesana.

Compoziție

 • Lapte integral de vacă, neomogenizat, pasteurizat la temperaturi joase;
 • Fermenți lactici selecționați;
 • Grăsime: 35%.

Beneficiile consumului de smântână

Dacă gustul său delicios nu este suficient pentru a vă convinge să includeți smântâna pe lista de produse lactate care nu vă lipsesc din frigider, atunci trebuie să știți că acesta nu reprezintă singurul său atu. Dimpotrivă, ca parte a unei alimentații echilibrate, smântâna poate oferi numeroase beneficii. Iată câteva dintre ele:

 • este o sursă excelentă de vitamina D;
 • conține vitamina B12, care asigură integritatea sistemului nervos;
 • conține și alte vitamine și minerale (ex: vitamina A, vitamina E, vitamina K, calciu, fosfor, potasiu etc.);
 • susține sistemul imunitar (datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține);
 • susține sănătatea oaselor și dinților;
 • ajută la absorbția adecvată a vitaminelor liposolubile;
 • promovează o digestie sănătoasă și echilibrul florei intestinale. [1]

De ce să alegeți smântâna Artesana?

 • Pentru că are un gust bogat și cremos de care vă veți îndrăgosti!
 • Pentru că este un produs de calitate superioară!
 • Pentru că nu conține decât lapte integral, neomogenizat, și fermenți lactici selecționați!
 • Pentru că este o sursă bună de nutrienți, cu multiple beneficii pentru organism!
 • Pentru că este versatilă – consumată ca atare ori adăugată în sosuri sau alte preparate culinare, va fi la fel de delicioasă!

Locații și moduri de achiziționare

Produsele Artesana se găsesc în peste 1000 de magazine din toată țara. În orice regiune a țării locuiți deci, vă puteți bucura de gustul lactatelor artizanale autentice, produse cu ingrediente simple și din lapte 100% românesc. Iar pentru cei care preferă cumpărăturile online, există posibilitatea de a le comanda prin intermediul partenerilor noștri de livrare.

Află aici unde găsești produsele Artesana!

Testimoniale și recenzii

„Lactate delicioase, super curate și sănătoase. M-am îndrăgostit de branza cu trufe si de smantana cu continut ridicat de grasime 😍 Toate produsele sunt delicioase! Felicitari!”
⭐⭐⭐⭐⭐

Mădălina

„Toate produsele voastre sunt cele mai bune din piață. Și mai tare mă bucur că avem produse excelente în sfârșit. Nu găsesc mereu produsele la raft, dar asta poate fi și un lucru bun. Smântâna este absolut genială, inegalabilă. Gustul copilăriei❤️”
⭐⭐⭐⭐⭐

Anamaria

„Smântână m-a dus cu gândul la copilărie🙂”
⭐⭐⭐⭐⭐

Alexandra

Despre Artesana

Povestea Artesana a început oficial în 2007, când, inspirați de gustul unei bucăți de brânză de capră maturată adusă de un prieten din Spania, Alina și Daniel Donici au decis că vor să producă și ei astfel de lactate, cu gust natural, curat, care le aducea aminte de copilărie.

Nu s-a întâmplat ca în basme, peste noapte și nici nu a fost o călătorie lipsită de provocări. Cu toate acestea, nu au renunțat. În 2012, în Tecuci, Galați, a fost inaugurată prima fabrică Artesana. Acolo, din lapte furnizat de fermieri atent aleși, care încă își mai lasă animalele să pască pe pășuni oricând este posibil, au fost produse primele lactate Artesana – brânză de capră maturată ori cremoasă și iaurt din lapte de vacă.

Au urmat alți ani de muncă, presărați cu momente grele, dar povestea Artesana a continuat. Gama de produse s-a diversificat. Acum, cei care iubesc lactatele artizanale găsesc în magazine smântâna Artesana, dar și iaurt (simplu sau cu fructe), sana, kefir, cremă de brânză, brânzeturi maturate și lapte de vacă sau de capră. Toate ambalate în recipiente de sticlă. Întotdeauna de sticlă. Ca pe vremuri.

Iar din 2018, în fabrica Artesana este procesat și lapte bio, de la vaci hrănite doar cu furaje ori nutrețuri naturale, care care au păscut pe pajiști nestropite, fără chimicale.

În 2023, primei fabrici i s-a alăturat o a doua. Pentru că cererea de produse Artesana devenise atât de mare încât o singură fabrică nu mai putea face față.

Secretul? Calitatea superioară a produselor, ingredientele simple, rețetele tradiționale autentice, standardele stricte de siguranță și calitate, grija pentru clienți, dragostea pentru bunătatea laptelui românesc, respectul pentru dărnicia naturii. Plus multă muncă și „încăpățânarea” de a nu face compromisuri nici măcar în momentele grele.

Povestea Artesana continuă! Ce va aduce viitorul nici noi nu știm. Ceea ce știm însă este că vom continua ca și până acum: cu grijă și respect față de clienți și angajați, cu lapte 100% românesc, livrat de fermieri atent aleși, cu dragoste multă pentru Artesana și fără compromisuri!

Bibliografie

 1. „Is Sour Cream Healthy? Nutrients and Benefits”, Healthline, 5 Oct. 2020, www.healthline.com/nutrition/is-sour-cream-healthy