Așa e laptele Artesana

Cum este laptele Artesana? Bogat, curat, cu gust deplin și pur. Întreg. Așa cum a venit de la fermele foarte atent selecționate de Artesana. Acesta este unul dintre secretele Artesana: nu intervine asupra laptelui. Nu ne dorim să schimbăm gustul său sau să-l „îmbunătățim”. Nu avem de ce – natura a făcut deja tot ce se putea face în acest sens. Nouă, artizanilor laptelui, ne revine doar misiunea de a ne asigură că facem tot ce este necesar pentru a păstra gustul și calitățile sale și a ne asigura că oricine alege Artesana primește un produs de calitate superioară.

Pasteurizat la temperatură blândă

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă lapte pasteurizat și care este diferența dintre acesta și laptele nepasteurizat, adică laptele crud? Ei bine, înainte a putea ajunge în magazine, pentru a putea fi consumat în siguranță, laptele crud trebuie să treacă printr-un proces numit pasteurizare, ce presupune încălzirea sa la anumite temperaturi. Prin acest proces, sunt distruși toți agenții patogeni care te-ar putea îmbolnăvi. În funcție de temperatura la care se face pasteurizarea, dezavantajul acestui proces este că poate afecta calitățile nutriționale ale laptelui.

Pentru a păstra intacte proprietățile naturale ale laptelui, la Artesana am optat pentru pasteurizarea la temperaturi blânde, folosind cele mai noi tehnologii, acelea care asigură o intervenție minimum necesară asupra laptelui. Rezultatul? Un lapte optim pentru consum, care și-a păstrat în întregime vitaminele, proteinele și acizii grași.

Neomogenizat

Artesana nu intervine asupra laptelui, adică nu omogenizează. Globulele de grăsime rămân intacte, nu sunt sparte în particule mici, astfel încât acestea nu se împrăștie în toata masa de lapte, ceea ce asigură o procesare optimă a lui de către organismul nostru. De asemenea, laptele neomogenizat are întotdeauna variații de gust, în funcție de sezon. Iată de ce gustul lactatelor Artesana nu e niciodată același.
Laptele are gustul anotimpurilor pentru că natura știe cel mai bine să facă magie, să îmbogățească pășunile cu alte și alte plante în fiecare sezon. Artesana o iubește și-o prețuiește. O cunoaște și-o lasă să-i fie sursă de inspirație continuă. Ea nu e niciodată la fel, Artesana nu e niciodată la fel.

Integral

Laptele Artesana este lapte integral, ceea ce înseamnă că este exact așa cum vine de la ferme, cu grăsime variabilă natural între 3,5 – 4,2%. Acest lucru depinde de fiecare lot de lapte, dar și de anotimpuri. În anotimpul cald, laptele e mai puțin gras, iar în cel rece, mai gras. Hrana animalelor face diferența. Laptele nu se standardizează niciodată, asta însemnând că nu este adus la un conținut de grăsime standard, uniform. Artesana lucrează separat cu fiecare lot de lapte care vine de la fiecare fermă.

Cu caimac

La Artesana, laptele are caimac pe bune. Ce este caimacul de lapte? Este acea pojghiță sau dop consistent care se formează când grăsimea se ridică la suprafața laptelui. Departe de a fi o scamatorie, este dovada faptului că laptele Artesana este într-adevăr un lapte integral, nestandardizat, neomogenizat.

Cum testezi, cum compari?
Ia orice sticlă cu lapte – noi ambalăm doar în sticlă, tocmai ca să păstrăm intacte gustul și proprietățile produselor – și întoarce-o cu capacul în jos. Vei vedea că nu curge, tocmai datorită caimacului consistent. Nu e nicio scamatorie, e doar dovada că tot ce-am spus mai sus e adevărat.

Tipuri de lapte Artesana

Asa e laptele conventional, laptele bio si laptele de capra de la artizanii laptelui Artesana.

La Artesana găsești atât lapte pasteurizat de vacă, cât și de capră (și, bineînțeles, o gamă diversă de produse lactate)

Lapte de vacă

Laptele de vacă Artesana vine direct de la ferme atent alese și verificate, cu care lucrăm de ani buni. Văcuțele sunt lăsate să pască în voie pe pășuni îmbelșugate, nestropite, sau hrănite cu furaje ori nutrețuri naturale, crescute din pământ curat, fără chimicale, și adăpate cu apă de izvor din puțuri de mare adâncime. Nu-i adăugăm nimic, nici lapte praf, nici conservanți și nici alți aditivi.

Și, pentru că vrem să ne asigurăm că oricare ți-ar fi pofta, vei găsi ceea ce cauți la Artesana, l-am folosit pentru a produce produse din lapte al căror gust nu-l vei uita prea curând: iaurt, kefir, sana, smântână, cremă de brânză, chiar și brânză maturată, simplă sau cu diverse arome.

Lapte de capră

La Artesana, ne place să descriem laptele de capră ca fiind un adevărat elixir. Este bogat în vitamine, minerale și alți nutrienți. În plus, este sățios, ușor de digerat și poate fi consumat chiar și de cei care au intoleranță la lactoză. Caprele care ne furnizează acest lapte sunt tare pretențioase când vine vorba de hrana lor, așa că poți să fii sigur că primesc doar ce-i mai bun și că sunt lăsate să pască în voie oricând este posibil.

Ar fi fost păcat să nu profităm din plin de bunătatea acestui lapte. De aceea îți oferim și iaurt, sana, kefir, cremă de brânză sau brânzeturi maturate din lapte de capră. Gustă-le cel puțin o dată și te vei convinge cât de bun poate fi un produs făcut după rețete tradiționale.

De ce să alegi laptele Artesana?

Natura e energie, e sănătate, e bucurie. Așa e și laptele. El vine direct din natură, iar Artesana a învățat foarte bine, din respect pentru tine, cum să-i păstreze toate calitățile, pentru ca tu, omul care se hrănește conștient, să-i savurezi cu încântare gustul și să beneficiezi pe de-a-ntregul de minunăția laptelui.

Beneficiile laptelui

Recomandările oameniilor de știință și a nutriționiștilor susțin că un consum periodic de lapte și produse lactate reprezintă un aport pentru sănătatea oaselor și reducerea riscului de osteoporoză.

Studiile care au abordat consumul de lactate din lapte integral, cu conținut ridicat de grăsimi, arată că există o legătură destul de consistentă între lactatele cu grăsimi și greutatea corporală mai mică. Așadar, laptele integral poate fi o completare excelentă pentru o dietă completă, bogată în nutrienți, și vă poate ajuta să vă mențineți greutatea dorită.

Așadar, laptele este plin de nutrienți, este o sursă foarte bună de proteine de calitate, este benefic pentru sănătatea oaselor și ajută la prevenirea creșterii în greutate.

Totodată, laptele este un ingredient versatil și ajută sănătatea digestivă. Te poate ajuta să te relaxezi și să te odihnești mai bine. Este recunoscut faptul că, un pahar de lapte înainte de culcare, te poate ajuta să adormi mai ușor, cu un  somn mai odihnitor.

Laptele îți întărește sănătatea inimii, îți îmbunătățește sănătatea pielii și a părului și aduce beneficii pentru sănătatea emoțională și mintală. Nu în ultimul rând, laptele ajută la recuperarea după exercițiile fizice solicitante sau medii ca intensitate.

Locații și moduri de achiziționare

Fie că locuiești în Moldova, Oltenia, Banat,Transilvania ori în orice altă regiune a țării, poți găsi cu ușurință produsele noastre. Suntem prezenți în peste 1000 de magazine din întreaga țară. Intră în oricare dintre acestea și vei găsi laptele Artesana la raftul cu lapte proaspăt. Unic, fără compromisuri.

Ai, de asemenea, și posibilitatea de a comanda online prin intermediul partenerilor de livrare. Mai multe detalii despre cum poți achiziționa produsele Artesana găsești aici.

Testimoniale și recenzii

„Apreciez produsele Artesana pentru varietatea lactatelor de capră. În ceea ce privește produsele fermentate mă pot bucura atât de iaurt și sana, cât și de kefir. Atenția privind procesul de fabricare m-a determinat să devin un consumator fidel, prin faptul că nu se folosește procedeul de omogenizare, iar pasteurizarea se face la temperatură joasă și, mai ales, că produsele sunt ambalate în cantități relativ mici și se folosesc recipiente din sticlă (pe care le pot recicla sau refolosi). Îmi place și gama Bio, și sper ca, în timp, să conțină un sortiment de produse cât mai variat.”
⭐⭐⭐⭐⭐

Luiza

„Apreciez Foarte mulțumit de lapte, brânza de vaci, sana, kefir. Testate! Doresc să subliniez faptul că produsele au un preț corect, iar ca exemplu, oamenii trebuie să se uite la prețul pe kg (în cazul brânzei de vaci), deoarece atunci se poate observa că prețul altei brânze de vaci de la alți producători care ambalează produsele în plastic, este chiar mai mare decât cel al brânzei de vaci Artesana, ambalate în borcane de sticlă.”
⭐⭐⭐⭐⭐

H.

„Vreau să vă spun și de smântâna Artesana că o faceți delicioasă, ușor de mâncat, de digerat. Practic, acesta e reperul autenticității unui produs alimentar. Se pare că unii comercianți adaugă tot felul de alte lucruri în smântână, chiar dacă e bio. Asta e boala lăcomiei comerțului. Noi suntem foarte mulțumiți cu smântâna Artesana. E delicioasă și se digeră foarte ușor. Mulțumim că comercializați astfel de produse autentice, naturale și gustoase!”
⭐⭐⭐⭐⭐

D.B.

Despre Artesana

Ne placem să spunem că totul a început de la bucată de brânză. Crezi sau nu, chiar așa a fost: Alina și Daniel Donici au gustat dintr-o bucată de brânză produsă într-o mică fabrică artizanală din Spania și și-au adus aminte de gustul adevărat, natural, curat al laptelui și produse lactate cu care au crescut. De aici și până la a decide că trebuie să producă asemenea bunătăți și la noi în țară nu a mai fost decât pas.

Nu a fost ușor să-și transforme visul în realitate. A fost nevoie de ani de muncă neobosită, presărați cu momente grele și cu multe provocări, dar, în 2012, se deschidea prima fabrică Artesana, căreia i s-a adăugat, la început de 2023, și o a doua, construită chiar lângă cea veche.

Ceea ce nu s-a schimbat este „decalogul” Artesana, după care ne ghidăm în fiecare pas al procesului de producție, de la colectarea și pasteurizarea laptelui și până la ambalarea acestuia și livrarea sa. Este un set de reguli simple, dar stricte, care confirmă valorile noastre și dorința de a le oferi clienților noștri ocazia de a gusta un lapte cu adevărat bun, cu gust unic, bogat, natural, dar și produse lactate de cea mai înaltă calitate.

Nu credem în compromisuri și punem întotdeauna pe primul loc cinstea, transparența, autenticitatea și grija – pentru familie, pentru clienți și angajați și pentru natură. De aceea ținem atât de mult să nu adăugăm și nici să nu scoatem nimic din laptele nostru și am ales să-l ambalăm întotdeauna doar în recipiente din sticlă.

Contact

Dacă ai întrebări sau solicitări specifice, nu ezita să completezi formularul disponibil aici. Unul dintre artizanii noștri îți va răspunde cât mai curând posibil. Vei găsi adresa noastră, numărul de telefon și adresa de email, mai jos.