Lapte Integral VS Lapte Degresat: diferente, beneficii si calitati

Lapte Integral VS Lapte Degresat: diferente, beneficii si calitati

Ce este laptele integral?

Laptele integral este laptele din care nu a fost eliminata grasimea. Laptele integral de vaca, spre exemplu, isi pastreaza grasimea de aproximativ 3,5% si este usor gros. Laptele integral contine toti constituientii sai, asa cum sunt rezultati de la vaca sau oricare alt animal care da lapte.

Cum este obtinut laptele integral?

Laptele integral este laptele obtinut direct de la animale, fara nicio alta modificare si procesare industriala. Laptele integral, odata aprobat pentru utilizare, este pompat în tancuri de depozitare, apoi este transportat cu masini speciale, pasteurizat si folosit pentru a crea o multitudine de retete si produse lactate.

Care sunt proprietatile laptelui integral?

Laptele este una dintre cele mai nutritive bauturi naturale de pe planeta, fapt care explica de ce este adesea un aliment de baza in mesele copiilor si o bautura populara pentru oamenii de toate varstele.

De multi ani, regulile de nutritie au recomandat produse lactate cu continut scazut de grasimi. Dar, in ultimii ani, oamenii de stiintă au pus sub semnul intrebarii aceasta recomandare. Multi oameni evita sa bea lapte integral, deoarece presupun ca excesul de grasimi si calorii ii va determina cresterea in greutate. Cu toate acestea, multe studii au aratat că consumul de produse lactate bogate in grasimi poate ajuta, de fapt, sa sustina controlul greutatii corporale.

Valori nutritionale

Tabelul de mai jos rezuma elementele dintr-o cana de lapte, adica din 237 de ml, asa cum a fost calculat Departamentul de Agricultura SUA

Lapte degresatLapte integral
Calorii84152
Carbohidrati12 gr11.5 gr
Proteine8.5 gr8 gr
Grasimi0.2 gr8 gr
Grasimi saturate0.1 gr4.5 gr
Acizi grasi Omega-30 gr0.04 gr
Calciu25% DZR*24% DZR*
Vitamina D14% DZR*12% DZR*
Fosfor21% DZR*20% DZR*

*Doza zilnica recomandata.

Compozitia nutritionala

Laptele este o sursa importanta de proteine, grasimi, carbohidrati, calciu, magneziu, zinc, potasiu, fosfor, iod, seleniu, alaturi de numeroase vitamine – A, B12, B6, D, si vitamina K.

Valoarea calorică

Pentru laptele Artesana integral, neomogenizat, pasteurizat la temperatura blanda, a fost calculata o valoare energetica de 69kcal/100 g.

Ce este laptele degresat?

Laptele degresat este laptele care, prin umare a unui proces tehnologic, laptele muls de la animal este supus unor etape prin care sunt indepartate grasimile. Laptele degresat poate contine un procent de 1 – 2& grasime.

Cum este obtinut laptele degresat?

O centrifuga separa grăsimea de lapte. Un rezervor este umplut cu lapte degresat, altul este umplut cu lapte integral. Excesul de grasime merge intr-un al treilea rezervor. O supapa de amestecare controlata de computer foloseste debite in diferite rapoarte pentru a amesteca laptele degresat si cel integral pentru a atinge intre 1 – 2% grasime.

Care sunt proprietatile laptelui degresat?

Chiar dacă are un procent mai mic de calorii și grăsime, laptele degresat isi pierde beneficiile nutritionale atunci cand este procesat. Din acest motiv, majoritatea producatorilor isi fortifica apoi laptele cu solide pentru a restabili vitaminele si grosimea. Acest proces este controversat, deoarece nu pastreaza structura si compozitia naturala a laptelui. Artesana pastreaza laptele integral, nu il standardizeaza – adica nu aduce loturi diferite de lapte la o grasime standard, uniforma – si nu omogenizeaza laptele, adica il pastreaza neomogenizat.

Valori nutritionale si compozitia nutritionala

Laptele degresat pastreaza compozitia nutritionala a laptelui integral, inregistrand insa valori mai mici raportate la cantitatea de lapte.

Valoarea calorică

Laptele degresat are de regula un aport caloric de aproximativ 35-40kcal/100 g, in functie de producator.

Beneficii ale laptelui integral si laptelui degresat

Studiile au descoperit că laptele integral ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor afecțiuni cronice, inclusiv:

Sindromul metabolic. Mai multe studii arată că consumul de lapte integral poate fi asociat cu un risc mai scăzut de sindrom metabolic, un grup de factori de risc care pot creste riscurile de boli de inima, accident vascular cerebral si diabet de tip 2.

Diabet de tip 2. Intr-un studiu amplu, persoanele cu cea mai mare cantitate de acizi grasi derivati din lactate in sangele lor au avut o rata de diabet cu 44% mai mica. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili in mod clar o cauzalitate.

Infertilitate. Desi sunt necesare mai multe cercetari, unele studii sugereaza ca, daca se consuma frecvent lapte pot exista asocieri cu îmbunatatirea sanatatii reproductive si a fertilitatii la femei. Este important de retinut ca multi alti factori, cum ar fi activitatea fizica, dieta zilnica si istoricul personal de sanatate, joaca un rol in aparitia si evolutia bolilor cronice. Prin urmare, consumul de lapte integral este o mica parte dintr-o ecuatie a sanatatii mult mai mare si complexa.

Beneficiile consumului de lapte degresat

Unul dintre principalele motive pentru care s-a creat o alternativa la laptele integral a fost din cauza continutului sau de grasimi saturate, care anterior era considerata ca fiind in legatura cu anumite afectiuni de sanatate.

Beneficiile consumului de lapte integral

Cu toate acestea, noi cercetari pun la indoiala aceasta legatura directa. In timp ce persoanele care traiesc deja cu colesterol ridicat si boli de inima ar trebui sa se supuna sfaturilor medicului si sa-si limiteze aportul de grasimi saturate, persoanele fara astfel de afectiuni pot consuma lapte integral si lactate obtinute din lapte integral, in cantitati moderate, fara ca acestea sa afecteze sanatatea lor generala.

Laptele integral este mult mai putin procesat ca laptele degresat, fapt care poate asigura o mai buna digestie de catre organismul nostru.
Diferentele intre laptele integral si laptele degresat

Diferentele dintre doua tipuri de lapte, constau asadar in procentajul de grasime, gradul de procesare, precum si continutul de nutrieni raportata la cantitatea de lapte.

Concluzie

Recomandarile oficiale sustin ca un consum de lapte si produse lactate periodic reprezinta un aport pentru sanatatea oaselor si reducerea riscului de osteoporoza si a fracturilor. Indiferent cum alegi sa consumi laptele, integra sau degresat, este bine sa te informezi cu privire la cantitatile optime, tinand cont de nevoile tale reale si de afectiunile cu care te poti confrunta. Recomandarea noastra este sa alegeti produsele lactate Artesana, facuta din lapte integral, minim procesat, nestandardizat, neomogenizat, pasteurizat la temperatura blanda.

Recomandari pentru alegerea corecta a tipului de lapte

Discutati cu medicul dumneavoastra despre istoricul de sanatate care va este specific si care este cea mai buna optiune pentru dvs. cand vine vorba de aportul de grasimi saturate.

Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.  

Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând. 

Distribuie articolul


×