Ai ajuns aici pentru că ai căutat cel mai bun lapte. Bine ai venit, ți-l oferim cu bucurie împreună cu un tablou de poveste.
Seara se lasă blând peste satul înconjurat de câmpii line și dealuri domoale. Ulițe, case și oameni sunt scăldați în ruginiul cald al apusului. Vin vacile de la pășune!” strigă copiii și ies toți la porțile caselor. Una câte una, vacile apar în capătul străduței. Copitele lor încă verzi de la iarba pășunilor lovesc cu zgomot de toacă piatra uliței. Pe porțile mari lăsate deschise pentru ele, vacile intră în curți. Merg singure în grajdurile din spatele caselor, unde gospodarii le țesală, le dau apă și mulg laptele proaspăt, înspumat.
Așa este laptele din sticlele Artesana. De acolo. Ca acolo. Pasteurizat blând, la temperatură blândă, pentru a păstra tot ce e mai bun în el și în această amintire.
Bogat, curat, cu gust deplin și pur. Întreg, cum a venit de la fermele foarte atent selecționate de Artesana. Esențial pentru un organism sănătos, iar acest lucru este probat încontinuu de când lumea și pământul. Dar pentru ca laptele să-și poată îndeplini rolul său atât de important trebuie să ajungă în sticlă având proprietățile intacte. Nimic pus, nimic scos. Așa s-a născut Artesana.
Îl găsești la raftul cu lapte proaspăt. Unic, fără compromisuri.
Cuprins:
Originea consumului de lapte de vacă
Evoluția consumului și a industriei laptelui de-a lungul timpului
Procesul de producție a laptelui de vacă
Compoziția laptelui de vacă Artesana
Valori nutriționale ale laptelui de vacă
Ce proteine conține laptele?
Grăsimile laptelui
Ce vitamine are laptele?
Diferențele de compoziție între laptele de vacă și alte tipuri de lapte
Beneficiile consumului de lapte de vacă Artesana
Produse derivate din laptele de vacă Artesana
Locații și moduri de achiziționare
Testimoniale și recenzii
Despre Artesana
Originea consumului de lapte de vacă
Cu mii și mii de ani în urmă, când strămoșii noștri au început să domesticească și să crească vacile, acestea erau apreciate mai degrabă pentru carnea și pielea lor sau ca animal de povară. Laptele de vacă era consumat în mod regulat mai rar, mai ales de către adulți, care, spre deosebire de bebeluși, nu aveau acea enzimă numită lactază esențială pentru digestia lactozei.
În timp, oamenii au început să dezvolte o toleranță la lactoză care persista inclusiv după vârsta copilăriei, dar, chiar și așa, nu se poate spune că oamenii s-au prea dovedit a fi adepții consumului regulat de lapte de vacă.[7]
Evoluția consumului și a industriei laptelui de-a lungul timpului
Lucrurile au început să se schimbe prin secolul XIX, când au fost dezvoltate tehnologii speciale, ce nu doar că au făcut laptele mai sigur pentru consum, ci au prelungit și durata de viață a acestuia și au făcut posibil consumul acestuia nu doar de către populația rurală, de fermieri, ci și de oamenii care trăiau în zone urbane. Vorbim, bineînțeles, despre pasteurizarea laptelui, acel proces prin care el este încălzit la temperaturi destul de ridicate pentru a distruge toți microbii. Este începutul istoriei laptelui pasteurizat și a industriei laptelui.
În prezent, în întreaga lume există aproximativ 265 de milioane de vaci de lapte, de diferite rase, ce produc circa 900 de milioane tone de lapte pe an.[6] Iar în ceea ce privește tipurile de lapte, există lapte integral, lapte semidegresat sau lapte degresat și lapte pasteurizat sau ultrapasteurizat (UHT).
Procesul de producție a laptelui de vacă
Odată ce este colectat de la văcuțe sănătoase, hrănite pe pășuni și îngrijite cu drag de fermieri atent aleși (cele mai bune vaci de lapte!), ajunge la noi, la artizanii laptelui, unde avem grijă să facem totul așa cum trebuie pentru ca acest minunat dar al naturii să-ți păstreze toate proprietățile și gustul natural.
În primul rând, ne asigurăm că nu amestecăm laptele din loturi diferite – fiecare are gustul său și nu vrem să schimbăm asta. Apoi, îl pasteurizăm la temperatură blândă, folosind cele mai noi tehnologii, pentru a păstra tot ce e mai bun în el. Laptele Artesana nu este standardizat sau omogenizat. Este lapte pur, cu grăsime și gust care vor varia în funcție de sezon și de hrana animalelor, așa cum și este firesc să se întâmple.
Bineînțeles, pe întreg parcursul acestui proces de producție se respectă cu sfințenie toate standardele de calitate și de siguranță a produselor, inclusiv în ceea ce privește testarea materiei prime, pentru a ne asigura că laptele nostru este sigur de consum.
Îl ambalăm apoi în recipiente de sticlă (întotdeauna de sticlă) și îl trimitem spre magazine din toată țara. Sau îl folosim să fabricăm produse lactate cu aceeași calitate superioară și gust delicios.
Compoziția laptelui de vacă Artesana
Dacă ai avut vreodată curiozitatea să cauți informații despre ce înseamnă laptele pasteurizat, ai aflat poate că acest proces, deși absolut necesar, poate afecta calitatea nutrițională a laptelui de vacă. De aceea am și ales să folosim pasteurizarea la temperaturi joase, care va distruge doar agenții patogeni, nu proprietățile laptelui. Iar când vine vorba de nutrienți, laptele de vacă este un adevărat cufăr cu comori.
Valori nutriționale ale laptelui de vacă
Laptele de vacă este o sursă bună de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale. Mai conține și calorii, zahăr sau colesterol. De exemplu, o cană de aproximativ 250 de ml de lapte de vacă are:
Ce proteine conține laptele?
Principalele proteine din laptele de vacă sunt cazeina și proteinele din zer. Spun oamenii de știință[2] că acestea ar avea numeroase proprietăți importante pentru sănătatea noastră și ar contribui, printre altele, la:
- întărirea sistemului imunitar;
- prevenirea anumitor tipuri de cancer;
- prevenirea cariilor;
- prevenirea infecțiilor virale sau bacteriene;
- reducerea nivelului colesterolului.[4]
Grăsimile laptelui
Procentul de grăsime al laptelui depinde de tipul acestuia. De exemplu, cel al laptelui de vacă integral variază între 3,5 – 4,2%. În general, o cană de lapte lapte integral conține 4,5 g grăsimi saturate, 1,9 g grăsimi nesaturate și 24 mg colesterol.[4]
Iar în caz că te întrebai ce înseamnă lapte integral, este acel lapte care nu a fost supus niciunui proces de îndepărtare a grăsimilor
Ce vitamine are laptele?
Laptele conține o mulțime de vitamine, inclusiv:
- vitamina B12:
- vitamina A;
- vitamina B6;
- vitamina E;
- vitamina K;
- vitamina B3;
- vitamina B1;
- vitamina B2.[4]
Diferențele de compoziție între laptele de vacă și alte tipuri de lapte
Laptele de vacă și laptele de capră au o compoziție similară, în timp ce laptele de oaie are un conținut mai ridicat de grăsimi, proteine și lactoză. Un alt tip de alt popular, laptele de bivoliță, are un conținut de grăsimi de 2 ori mai mare decât cel al laptelui de vacă. Este important de menționat însă că, atunci când vine vorba de compoziția laptelui, contează nu doar specia animalului de la care provine, ci și rasa acestuia, alimentația, sezonul, stadiul de lactație, numărul de nașteri, cum este crescut și unde.[1]
Beneficiile consumului de lapte de vacă Artesana
Beneficiile laptelui Artesana sunt atât de numeroase încât am putea sta toată ziua să vorbim despre ele. Ne vom limita însă la a le menționa pe cele mai importante:
- este lapte integral, neomogenizat, nestandardizat;
- nu adaugăm absolut nimic în el;
- este pasteurizat la temperatură blândă, pentru a ne asigura că își păstrează toate vitamine, mineralele, proteinele și toți ceilalți nutrienți;
- este lapte cu caimac (daca nu știi ce este caimacul de lapte, ne referim la acel dop de grăsime care se formează la suprafața laptelui și îl protejează; îl vei găsi doar la laptele integral, neomogenizat);
- este ambalat doar în recipiente din sticlă, care îi vor păstra intacte proprietățile și gustul.
Nu putem uita să menționăm faptul că, prin consumarea sa, te poți bucura de toate beneficiile laptelui de vacă pentru sănătate, ce includ:
- menținerea sănătății oaselor și dinților;
- îmbunătățirea sănătății inimii:
- prevenirea diabetului;[4]
În plus, este o sursă excelentă de proteine și minerale[5], în special calciu, datorită cărora poate ajuta și la ameliorarea arsurilor la stomac (știa bunica ce spune când te sfătuia să bei lapte pentru arsuri la stomac).
Produse derivate din laptele de vacă Artesana
Spuneam mai sus că laptele care nu ajunge în magazine este folosit pentru a produce diverse produse. Sub marca Artesana vei mai găsi produse din lapte precum:
- brânză maturată de vacă – simplă, cu nucă, cu peperoncino, cu trufe negre, a fost creată special pentru cunoscători, pentru a le oferi o experiență culinară pe care nu o vor uita prea curând;
- iaurt – din lapte îmbogățit cu culturi lactice atent selecționate, cu gust plin, răcoritor, conventional ori bio, de băut sau cu bifidus, după cum ți-e pofta, iaurtul Artesana este exact așa cum l-ai face tu;
- sana – hrănitoare, răcoritoare, parcă un pic dulce, este perfectă pentru o gustare sănătoasă;
- kefir – cu o textură cremoasă, bogată, și gust acrișor, răcoritor, conține o mulțime de grăsimi sănătoase și, ca și iaurtul, poate fi consumat inclusiv de persoanele cu intoleranță la lactoză;
- smântână – groasă, grasă, fină, cu grăsime de 35, 38 ori chiar 40% și un gust ce te va face să te lingi pe degete.
Toate produsele din lapte de vacă Artesana sunt preparate după rețete tradiționale, simple, fără aditivi și cu procesarea minimă a laptelui, cu aceleași ingrediente pe care le-ar fi folosit și bunicii noștri. Rezultatul? Produse de o calitate superioară, al căror gust le va face preferatele tale și ale familiei tale.
Locații și moduri de achiziționare
De unde poți achiziționa laptele Artesana? Ca și restul produselor noastre, îl găsești în peste 2500 de magazine din toată țara (la raftul cu lapte proaspăt). Sau, dacă preferi, poți comanda online, prin intermediul partenerilor de livrare.
Testimoniale și recenzii
„Artesana livrează ceea ce promite – produse naturale cu adevărat. E singurul lapte care mi-a adus aminte de gustul laptelui de la bunica.”
⭐⭐⭐⭐⭐
Victor S.
„Felicitari pentru produsele delicioase ❤️ Ma bucur mult ca atat noi, cat si fetita noastra de 1 an putem consuma produse lactate care au acelasi gust ca si cele pe care le consumam noi pe vremea bunicilor. Keep up the good work 😇”
⭐⭐⭐⭐⭐
Cristina J.
„Cele mai bune si apropiate de realitate produse lactate. Doar ca nu le mai gasim, suntem deja speriați!”
⭐⭐⭐⭐⭐
Emma C.
Despre Artesana
Povestea Artesana a început cu peste 10 ani în urmă, prin 2007, simplu, cu redescoperirea întâmplătoare a gustului lactatelor de calitate. Alina și Daniel Donici, cei doi fondatori ai brandului Artesana, aveau doar 20 și ceva de ani la momentul respectiv, erau părinți de nu prea mult timp și, dincolo de amintirile dragi din copilărie legate de lactatele cu al căror gust se delectau la bunici, nu aveau deloc experiență.
Acest lucru nu i-a împiedicat să se pună pe treabă și să-și îndeplinească visul de a crea ceva ce nu mai exista în România, un brand care aduce, zi de zi și prin fiecare produs ce ajunge la consumatori, un elogiu laptelui, bunătății și calităților lui. Nu a fost ușor, nu s-a întâmplat peste noapte, dar și-au continuat drumul, fără compromisuri, până când lactatele Artesana au devenit tot mai căutate și apreciate, iar cererea a crescut atât de mult încât s-a ridicat o nouă fabrică.
Artesana se implică și în comunitate, prin diverse proiecte menite să ne ajute semenii în nevoie, să susțină visurile copiilor și să protejeze mediul.
Bibliografie
1. „Dairy Production and Products: Milk Composition”, Fao.org, 2023, www.fao.org/dairy-production-products/products/milk-composition/en/. Accessed 18 May 2023.a
2. Davoodi, Seyed Hossein, et al. „Health-Related Aspects of Milk Proteins”. Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR, vol. 15, no. 3, 2016, pp. 573–591, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5149046/. Accessed 18 May 2023.
3. „Health Benefits of Milk”, WebMD, 19 Nov. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-milk. Accessed 18 May 2023.
4. Iftikhar, Noreen. „Pros and Cons of Drinking Cow’s Milk”, Healthline, 11 May 2020, www.healthline.com/health/is-milk-bad-for-you. Accessed 18 May 2023.
5. Lang, Ariane. „Does Milk Relieve Heartburn?”, Healthline, 23 Sept. 2019, www.healthline.com/nutrition/milk-for-heartburn. Accessed 18 May 2023.
6. Medeiros, Ivo, et al. „Historical Evolution of Cattle Management and Herd Health of Dairy Farms in OECD Countries”, Vol. 9, no. 3, 9 Mar. 2022, pp. 125–125, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8954633/, https://doi.org/10.3390/vetsci9030125. Accessed 18 May 2023.
7. Wiley, Andrea S. „The Globalization of Cow’s Milk Production and Consumption: Biocultural Perspectives”, ResearchGate, Taylor & Francis (Routledge), 12 June 2007, www.researchgate.net/publication/240516945_The_Globalization_of_Cow’s_Milk_Production_and_Consumption_Biocultural_Perspectives. Accessed 18 May 2023.