Care sunt cele mai bune vaci de lapte?

Importanța alegerii celor mai bune vaci de lapte

Una dintre cele mai importante întrebări pe care le poți adresa în lumea laptelui și lactatelor este care vaci sunt cele mai bune pentru lapte?

Pentru că astăzi, în lume, există multe rase de vaci, poate fi oarecum dificil să aflăm care rasă de vaci de muls este cea mai potrivită pentru o fermă de vaci pentru lapte. De ce e important să știm diferențele? Pentru că fiecare rasă are caracteristicile sale.

Ce caracteristici trebuie sa aiba cele mai bune vaci de lapte

În lume, există peste 800 de rase de bovine care produc lapte, dar nu toate rasele de vite sunt bune pentru producția de lapte. Există multe rase care sunt crescute pentru producția de carne de vită și multe dintre rase sunt crescute pentru producția de lapte. Cele mai bune rase de bovine sunt care produc cel mai mult lapte, se întrețin ușor, sunt docile, disponibile de achiziționat în număr cât mai mare și economic de întreținut.

Rase de vaci de lapte

Holstein – cea mai productivă rasă de vaci de lapte din lume;
Rasa Bălțată cu Negru Românească – rasă de vaci de lapte cu productivitate ridicată;
Bălțata Românească (Simmental) – cea mai bună rasă de vaci de lapte pentru fermele din România;
Jersey – rasa de vaci de lapte care dă cel mai bun lapte;
Bruna de Maramureș – rasa de vaci de lapte cu cea mai mare durată medie a vieții productive;
Fleckvieh (Bălțata Germană) – rivalizează Holstein la producția de lapte;
Sura de Stepă – rasa de vaci de lapte care a dus greul gospodăriilor românești;
Kostroma – cea mai productivă rasă de vaci de lapte din Rusia;
Ayrshire – rasa de vaci de lapte originară din Scoția;
Guernsey – rasa de vaci de lapte care face lapte auriu;
Angeln – o rasă de vaci care dă lapte foarte gras;
Bruna elvețiană – cea mai veche rasă de vaci de lapte din lume.

Vacile Holstein

Vacile de lapte Holstein sunt vacile tipice, de culoare alb-negru, care vin în minte celor mai mulți oameni atunci când se gândesc la vacile de lapte.

Vacile de lapte Holstein au provenit din Olanda și și-au făcut drum spre America la jumătatea secolului 19. Vacile de lapte Holstein reprezintă acum aproximativ 90% din vacile folosite pentru produse lactate în producția de lapte din America, spre exemplu.

Motivul pentru care rasa Holstein este atât de populară în industria produselor lactate se datorează productivității lor ridicate. Dacă aceste vaci sunt îngrijite corespunzător, ele pot produce zilnic aproape zece până la doisprezece galoane de lapte.

Unele vaci Holstein poate produce până la 40 de litri pe zi. De asemenea, vacile de lapte Holstein sunt, în general, ușor de lucrat și sunt animale extrem de docile.

Cu toate acestea, vacile Holstei au nevoie de o cantitate mare de hrană și de o suprafață mare de pășunat, deoarece sunt de dimensiuni mai mari.

Vlad Macovei, furnizorul de lapte certificat ecologic (bio) pentru artizanii laptelui Artesana, crește peste 1000 de vaci holstein, în regim ecologic. Poți citi povestea lui aici.

Alimentatie si ingrijire

Toate cele o mie de vaci ale lui Vlad Macovei sunt hrănite doar cu furaje produse de Viorel Macovei și oamenii lui pe o suprafață uriașă de 462 de hectare de pământ, care de cel puțin 5 ani nu a fost tratat cu nicio substanță chimică. Pământ curat pe care plantele au crescut curat, fără tratamente. De acolo, vacile primesc boabe de porumb, lucernă, fân ori așa numitul porumb-siloz. Vă spun ce este: atunci când știuletele de porumb are încă boabele suculente, se macină cu totul. Boabe, cocean, frunze. Amestecul se videază și se păstrează pentru vaci pe perioada unui an întreg. Toate proprietățile plantei sunt păstrate intacte, nimic nu este „îmbogățit” cu adaosuri artificiale, fabricate.

Vacile sunt adăpate doar cu apă de izvor din puțuri de mare adâncime. Viorel Macovei spune că la început le-a dat apă din rețeaua localității, dar primele analize ale laptelui făcute pentru certificarea Bio au arătat că ceva nu era în regulă. Apa, deși considerată potabilă de autorități, lăsa urme în laptele vacilor crescute de Viorel. După ce a săpat puțurile de mare adâncile iar vacile au băut doar apă de izvor, laptele a fost curat. Curat ca spuma laptelui!

Productia de lapte ecologic (Bio)

Terenul pe care sunt cultivate furajele este analizat foarte des. Și nu doar terenu, ci și plantele, apa, vacile, laptele. Totul este testate lună de lună sau chiar mai des decât atât. Certificarea Bio se câștigă foarte greu. Însă poate fi pierdută extrem de ușor. Oricine poate lua un produs de pe raftul unui magazin și să-l trimită pentru a fi analizat în laborator.

Dacă se constată o abatere, crescătorul vacilor și procesatorul laptelui sunt sancționați drastic. Așadar, testele arată dacă laptele sau produsele rezultate din el sunt alimente Bio 100%. În cazul în care apar neregularități, fermierul este obligat să restituie autorităților subvenția pentru 5 ani și să plătească o amendă uriașă, de 10% din cifra de afaceri. Dar, aceeași amendă o primește și procesatorul laptelui. Așadar, nu e loc de compromis când vine vorba de certificarea bio.

Beneficiile pentru sanatate ale laptelui

Laptele este plin de nutrienți. Un adevărat aliment minune. Laptele este o sursă extraordinar de bună pentru proteine de calitate și este benefic pentru sănătatea oaselor. Totodată, nutriționiștii arată că laptele ajută la prevenirea creșterii în greutate.

Și, nu uita, laptele este un ingredient foarte versatil. Însă, dacă nu ai consuma un lapte proaspăt de calitate, atunci de l-a folosi ca ingredient? Alege întotdeauna un lapte pur, nestandardizat, neomogenizat, pasteurizat la temperatură blândă, de la artizanii laptelui Artesana.

Vrei să știi mai multe despre laptele integral și cel degresat? Care e diferența și care ți se potrivește? Citește aici.

Distribuie articolul