Cum să alegi cel mai bun lapte cu caimac: ghid pentru consumatori

Laptele este un aliment de bază și o sursă importantă de nutrienți pentru organism. Ca multe alte alimente, este disponibil într-o gamă variată de sortimente, mai mult sau mai puțin procesate. Adevărații cunoscători știu însă că nimic nu poate întrece gustul laptelui proaspăt cu caimac, care parcă te transportă instantaneu înapoi în copilărie. Pentru a te putea bucura de acest gust delicios, trebuie să alegi cel mai bun lapte cu caimac. Cum poți face? Descoperă în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă lapte cu caimac?

Termenul „caimac” se referă la pojghița sau stratul de grăsime care se formează la suprafața laptelui, după ce acesta a fost lăsat să se așeze, iar smântâna s-a ridicat la suprafață, formând un „dop” consistent și cremos, atât de consistent încât și dacă întorci o sticlă cu capacul în jos, laptele nu va curge. Ți-ai amintit dintr-o dată de vacanțele la bunici? Atunci probabil că te numeri printre acei copii care s-au strecurat cel puțin o dată în beci sau cămară, unde era lăsat laptele să se odihnească, tocmai pentru a te delecta pe furiș cu caimacul apărut între timp.

Revenind în prezent, nu vei găsi însă acest dop de smântână în orice sticlă de lapte. De fapt, caimacul a devenit un indicator al calității laptelui, tocmai pentru că se formează doar atunci când sunt îndeplinite anumite condiții.

Cum trebuie să fie un lapte cu caimac bun?

Alegând lapte cu caimac, alegi de fapt un lapte integral, nestandardizat, neomogenizat. Cum este și laptele cu caimac Artesana. De ce? Pentru că acestea sunt cele trei condiții necesare pentru formarea caimacului.

Lapte integral este cel căruia nu i-a fost afectat procentul natural de grăsimi. „Nestandardizat” înseamnă că nu s-a intervenit pentru standardizarea conținutului de grăsime, pentru a-l aduce la unul standard, iar „neomogenizat” este termenul folosit pentru a descrie laptele care nu a fost supus procesului de omogenizare, care are ca scop uniformizarea particulelor de grăsime în lapte.

Dovadă că un lapte este într-adevăr integral, nestandardizat și neomogenizat este, după cum spuneam mai sus, tocmai acel caimac care se formează pe suprafața sa când este lăsat să se odihnească.

Cum știi care este cel mai bun lapte cu caimac?

Pentru a determina care este cel mai bun lapte cu caimac, este important să fii atent la mai mulți factori. Iată câteva sugestii care te vor ajuta să identifici un produs de calitate:

  • analizează eticheta produsului – un prim pas în alegerea unui lapte cu caimac bun este să citești cu atenție eticheta produsului; este esențial să verifici ingredientele și să te asiguri că laptele conține doar … lapte, fără aditivi sau conservanți; de asemenea, ar trebui să acorzi atenție procentului de grăsime, care ar trebui să fie de cel puțin 3,5%; dacă acest procent este mai mic, nu poate fi considerat lapte integral;
  • informează-te despre proveniența laptelui – sursa laptelui este un alt aspect important în stabilirea calității unui lapte cu caimac; când laptele provine de la furnizori atent aleși, de la ferme unde vacile sunt crescute în condiții adecvate și hrănite cu furaje naturale, șansele ca acesta să fie un lapte de calitate superioară sunt mari; când producătorul optează pentru intervenție minimă asupra laptelui, pentru pasteurizarea la temperatură blândă, șansele ca în sticlele de lapte ce ajung în magazin și de acolo pe masa ta să găsești caimacul (la propriu și la figurat) sunt foarte mari; și mai există un motiv pentru care ar trebui să te informezi cu privire la modul în care a fost procesat laptele respectiv, și anume acela că procesarea incorectă poate duce la pierderea nutrienților și a gustului autentic al laptelui;
  • verifică recenziile și opiniile altor cumpărători – un lapte cu caimac bun nu va duce lipsă de clienți dornici să laude calitatea sa ireproșabilă și gustul autentic; și da, prezența stratului de caimac va fi menționate de mulți, tocmai pentru că nu este o caracteristică pe care să o găsești la orice lapte; în plus, astăzi este mai ușor decât oricând să afli ce părerile celor care au încercat deja un anumit produs.

De unde poți cumpăra lapte cu caimac de cea mai bună calitate

La Artesana, ne-am propus ca oricine dorește, indiferent de regiunea țării în care locuiește, se poate bucura de gustul delicios al unui lapte cu caimac cu adevărat bun, dar și de produse lactate naturale, curate. De aceea, ne vei găsi în peste 2500 de magazine din țară. La raftul cu lapte proaspăt, bineînțeles. Iar dacă preferi să cumperi lapte cu caimac de la Artesana online, ai și această opțiune la dispoziție. Mai multe detalii despre locațiile în care găsești lapte cu caimac de cea mai bună calitate și modalitățile de achiziționare găsești aici.

Ce reprezintă caimacul de la lapte? Stratul de grăsime care se formează la suprafața acestuia, dopul de smântână ce arată că laptele respectiv este integral, nestandardizat și neomogenizat și că și-a păstrat toate calitățile pe care le are în mod natural. Semnul că ești pe cale să te bucuri de un pahar de lapte cu gust natural, curat, delicios. Cum alegi cel mai bun lapte cu caimac? Simplu, alegând laptele Artesana, un lapte artizanal al cărui gust nu-l vei mai putea uita. Iar dacă tot ai ajuns în magazin sau ai decis să plasezi o comandă, nu uita să încerci și celelalte produse Artesana!

Distribuie articolul