Lactatele noastre nu se pot încadra în termenul de valabilitate „de preferință”. Pentru că noi nu adăugăm nimic care ar prelungi acest termen.

29 septembrie – Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare

Astăzi e o zi extrem de importantă, pe care dorim să o marcăm cum se cuvine. Anual, 1.3 miliarde de tone de mâncare sunt aruncate. O cantitate suficientă pentru a umple 32 de milioane de camioane cu o capacitate de 40 tone fiecare. Bară la bară ar înconjura Pământul de 10 ori. Altfel spus, o treime din producția globală de hrană este aruncată la gunoi.
Risipa de alimente e o problemă extrem de serioasă, dar sunt lucruri pe care dintre noi le poate face pentru a reduce acest impact. Totul poate să înceapă cu înțelegerea termenului de valabilitate trecut pe etichetă.
„A se consuma de preferință înainte de” indică data până la care se estimează, în laborator, că produsul alimentar își păstrează calitatea. Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea acestei date, dacă se respectă condițiile de depozitare. „a se consuma până la” sau „expiră la”, indică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranţă.
Lactatele noastre nu se pot încadra în termenul de valabilitate „de preferință”. Pentru că noi nu adăugăm nimic care ar prelungi acest termen și nici nu fierbem laptele îndeajuns să-l facem steril, pe produsele noastre va fi mereu menționat „expiră la”. Cu toate acestea, am ales cu grijă cantitățile și mărimea ambalajelor noastre pentru a evita risipa. Mai mult, depozitate în mod corespunzător, produsele noastre nu-și pierd din calitate pe întreaga durată a termenului de valabilitate. Așadar, cumpărați doar ceea ce consumați, citiți eticheta și faceți întotdeauna o alegere informată.

Distribuie articolul