Cum să găsești lapte cu caimac autentic în magazine?

Prietenii, familia, colegii de serviciu, dar și persoane cu care nu discuți prea des ți-au lăudat atât de mult laptele cu caimac și gustul său natural încât ți-ai propus neapărat să-l încerci? Ori poate ai încercat deja să-l găsești în magazine și nu ai reușit? Adevărul este că nu orice lapte pe care îl vezi pe rafturile magazinelor va avea și caimac.

Acesta din urmă se formează doar la suprafața laptelui integral, nestandardizat, neomogenizat. Când acest lapte este lăsat să se odihnească, se produce un proces natural de separare a grăsimii din lapte, al cărui rezultat este formarea stratului delicat și cremos de caimac deasupra acestuia.

Cum găsești însă lapte cu caimac autentic în magazine? Ei bine, cel mai simplu ar fi să cauți direct laptele cu eticheta Artesana. Iar pentru a te ajuta să te convingi de autenticitatea sa, ți-am pregătit câteva sfaturi utile. Continuă să citești pentru a le descoperi!

Mergi la raftul cu lapte proaspăt

Când intri într-un magazin pentru a cumpăra lapte cu caimac, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi direct la raftul cu lapte proaspăt. Fiind vorba de un produs nestandardizat și neomogenizat, este foarte important să se respecte condiții stricte de temperatură când vine vorba de depozitarea sa. Nu îl vei găsi pe același raft cu laptele UHT, care nici măcar nu necesită refrigerare, ci doar într-o vitrină frigorifică, la temperaturi de maxim +2 …+6 grade. În caz contrar, se va strica chiar pe raft.

Citește cu atenția eticheta produsului

Eticheta îți oferă informații esențiale despre compoziția laptelui și te va ajuta să alegi lapte cu caimac autentic. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când citești eticheta unui produs:

  • ingredientele – poate pare un aspect ce nici măcar nu ar mai trebui menționat, dar laptele cu caimac autentic conține doar lapte; nu lapte praf, nu conservanți, nu aditivi;
  • descrierea produsului – acolo afli exact ce fel de lapte găsești în sticla respectivă și detalii importante despre procesele prin care a trecut înainte de ajunge pe raftul magazinului; de exemplu, pe eticheta sticlelor de lapte Artesana vei observa că scrie „lapte integral, neomogenizat, pasteurizat la temperatură joasă”; asta înseamnă că laptele a fost minim procesat, doar atât cât să se scape de microorganismele care te-ar putea îmbolnăvi, nu a fost adus la un conținut standard de grăsime, iar globulele de grăsime nu au fost sparte pentru a se împrăștia în toată masa laptelui; lapte integral este doar cel care are minim 3,5% grăsime (acest procent variază natural între 3,5 – 4,2, în funcție și de anotimp sau hrana animalelor de la care provine laptele).

Cu riscul de a ne repeta, caimac vei găsi doar în sticlele cu lapte integral, nestandardizat, neomogenizat.

Verifică termenul de valabilitate

Termenului de valabilitate al laptelui este un alt detaliu important prin verificarea căruia vei găsi lapte cu caimac autentic. Știm că, în general, verificare termenului de valabilitate se recomandă ca metodă de a evita cumpărarea sau consumul unui produs expirat sau pe care va trebui să-l arunci după 1-2 zile.

Acest lucru rămâne valabil și când vorbim despre lapte cu caimac, dar în cazul său această recomandare mai este importantă și dintr-un alt punct de vedere: nefiind pasteurizat la temperatură înaltă, standardizat și omogenizat, nu va rezista luni întregi la raft. Cu alte cuvinte, laptele cu caimac autentic va avea un termen de valabilitate destul de scurt, mai ales în comparație cu alte tipuri de lapte. Verifică deci și acest detaliu înainte de a cumpăra o sticlă de lapte.

Întoarce sticla cu capacul în jos

Întoarcerea sticlei de lapte cu capacul în jos este o metodă tradițională folosită pentru a verifica prezența caimacului și una pe care noi o recomandăm tuturor clienților noștri. În sticlele de lapte Artesana, acel caimac care se formează la suprafața laptelui acționează ca un dop: chiar dacă întorci sticla cu capacul în jos, nu va curge.

Nu e nicio scamatorie la mijloc, iar dacă ai printre preajmă bunici sau străbunici cu siguranță îți vor confirma acest lucru. Singura „magie” implicată este reprezentată de laptele curat, proaspăt, natural, integral și bun de tot, care a fost minim procesat tocmai pentru a i se păstra toate calitățile și care ne răsplătește formând acel dop de smântână consistent în sticle, dacă avem răbdare să-l lăsăm să stea să se odihnească suficient timp.

Laptele cu caimac autentic nu este dificil de deosebit de restul laptelui din magazine. Trebuie doar să știi ce informații sau detalii să cauți pe etichetă și să fi auzit despre testul întoarcerii sticlei cu capacul în jos. Iar dacă vrei o metodă și mai simplă de a găsi repede lapte cu caimac autentic în magazine, caută la raft sticlele de lapte cu caimac Artesana. E simplu! Sunt de sticlă, au dop de verde și o etichetă colorată.

Distribuie articolul