Revista copertei BIz cu nr 389 cu Alina si Daniel Donici, fondatorii Artesana

Artesana, artizanii lactatelor sănătoase (Revista Biz, nr. 389)

Alina și Daniel Donici au avut un vis simplu: să facă la Tecuci cea mai bună brânză de capră din lume. Așa a pornit la drum Artesana, iar ceea ce a urmat este o poveste antreprenorială pură, în care pasiunea, perseverența și încăpățânarea de a face lucrurile altfel au construit un business unic pe piața de lactate din România.
Era 2007 când a început „toată nebunia”, cum spun chiar Alina și Daniel Donici, fondatorii Artesana. Totul a pornit de la o bucată de brânză din lapte de capră, premiată la nivel mondial, pe care Daniel a gustat-o în Spania și care i-a plăcut atât de mult, încât a decis că vrea să facă și el așa ceva. „Mi-a plăcut că era neagră la exterior, fiind învelită in mucegai, iar în interior era perfect albă, pentru că laptele de capră dă cea mai albă brânză. Gustul era fenomenal, era și premiată internațional, deci era «cea mai bună brânză din lume» și am zis că pot să o fac și eu aici, la Tecuci”, ne povestește Daniel, în timp ce privim o linie de producție din fabrica Artesana.

A urmat ceea ce soții Donici numesc acum, zâmbind, „perioada romantică” a businessului, când visau frumos. „Eu terminasem relații internaționale și voiam să fiu mare diplomat, dădusem și niște examene la vremea aia, iar Daniel era absolvent de administrarea afacerilor. El a venit cu ideea aia, spun de fiecare dată cu ghilimele, «proastă de tot»: «Hai să facem o fabrică de brânză!» Cum să facem noi fabrică de brânză, când noi habar n-avem cu ce? Știam doar să mâncăm brânză. Dar așa am intrat în nebunia asta”, își amintește Alina.

O perioadă, au importat produsul din Spania, dar voiau să aibă o fabrică a lor. Și-au convins și părinții să-și pună casele gaj la bancă, ca să ia primul credit pentru prima fabrică. „Aveam în cap tot timpul ideea că brânza aia minunată o să-i dea pe români pe spate, adică toți o să guste, o să cadă pe spate și o să spună: «Cumpărăm și mâncăm încontinuu numai brânză din asta». Așa gândeam la momentul acela”, povestește Alina.

Citește continuarea pe Revista Biz

Iulian Donici
Ultimele postari ale lui Iulian Donici (vezi toate)

Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.  

Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând. 

Distribuie articolul

×