Artesana, aventura singurului lapte artizanal romanesc
Povestea singurului lapte artizanal romanesc incepe la Tecuci, intr-o cocheta fabrica pe care Alina si Daniel Donici au construit-o din pasiunea pentru mancare sanatoasa si grija pentru mediul inconjurator.
Grija pentru un lapte curat si sanatos
Laptele Artesana vine doar din ferme mici, autorizate, neindustrializate. Alina si Daniel le-au preferat in detrimentul fermelor mari, care practica o agricultura intensiva. Fiecare fermier raspunde personal de calitatea laptelui, dar, chiar si asa, acesta trece printr-un proces riguros si strict de verificare. Doar cu cisterne autorizate de Directia Sanitar Veterinara, lichidul alb ajunge in fabrica si incepe sa isi caute drumul spre sticle si borcane. Toate alese cu dragoste de natura. Aceste masuri fac iaurturile si branzeturile de la raft sa fie fara cusur, perfecte mai ales pentru copii.
‘Familia este nucleul in care copilul va deprinde obiceiurile alimentare corecte, pe care le va avea si ca adult, de aceea este foarte important ca parintii sa ofere educatia necesara si in aceasta privinta. Pentru ca o familie echilibrata si armonioasa va creste copii echilibrati. Linia de productie a iaurtului este locul unde se intampla magia – asa ar spune cei care iubesc produsele noastre nostru. Fanii inraiti se lauda ca ar recunoaste iaurtul Artesana din 100 de iaurturi neetichetate, daca ar fi pusi sa guste.’ Alina Donici.
Pentru pasteurizare, Artesana a ales temperatura optima. La 72 de grade, germenii periculosi sunt distrusi, dar laptele isi pastreaza toate calitatile. Prin comparatie, branza traditionala de stana se face cu lapte nepasteurizat, iar, in productia industriala, acesta este pasteurizat la peste 100 de grade distrugand-se o parte din vitaminele si antioxidantii prezenti in mod natural in lapte.
”Daca esti la fel de pasionat cum suntem noi de mancarea curata, fara pesticide si aditivi, iaurtul ecologic Artesana este baza de plecare. Aceleasi calitati specifice iaurturilor sunt acum completate de laptele provenit din agricultura ecologica romaneasca de calitate.” se mandreste Alina cu produsele de top din portofoliu.
Branzeturi cu dichis
Branzeturile Artesana se obtin prin scurgerea in voie a zerului, fara folosirea greutatilor de presare sau a altor procese mecanice. In acest fel, produsul finit isi pastreaza proprietatile care ii dau un gust unic. Sunt preparate doar cu lapte, fermenti lactici, cheag si sare.
Intr-o societate fara cultura si traditia branzeturilor, Artesana a adus in Romania o parte din caracterul puternic al branzeturilor din Pirineii spanioli combinat cu fragilitatea si rafinamentul branzeturilor frantuzesti. Asa s-au nascut specialitatile Artesana maturate cu trufe negre, nuci sau peperoncino, atent selectionate si dozate de artizanii nostri.
Branza mató, o alta bunatate din portofoliul Artesana, face parte din dieta mediteraneana de mai bine de 700 ani, putand fi consumata ca atare, in salate sau ca desert cu miere si nuci.
“Noi am preluat reteta ibericilor si am imbunatatit-o cu laptele nostru romanesc si ecologic, de la Vatra Dornei, pentru un gust desavarsit, dincolo de orice timp si spatiu geografic. Nu are sare adaugata, fiind astfel potrivita pentru copii de orice varsta.” povesteste Alina Donici odiseea branzei mató.
Ambalaje ecologice, din dragoste de natura
Iar branza mató a mai venit cu ceva inovator in portofoliul Artesana: noul ambalaj din biopolimer, 100% compostabil si biodegradabil. Reciclarea, grija fata de natura, alimentatia sanatoasa, intelegerea societatii sunt doar cateva dintre subiectele preferate ale Alinei si ale lui Daniel, antreprenori, dar si parinti cu norma intreaga pentru 3 copii.
„Pe langa dificultatile legate de alimentatia copiilor, trebuie sa fim foarte atenti la educatia lor, trebuie sa ii educam cu bun simt si sa ii invatam sa citeasca etichetele, sa se descurce singuri, pentru ca nu stim ce se va intampla in viitor.“ spune Alina Donici.
De altfel, Artesana a fost primul brand romanesc producator de branzeturi si lactate care a ales ambalajele din sticla pentru produsele sale. In 2019, la sapte ani de la lansare. laptele, iaurturile si branzeturile proaspete si maturate, de vaca, oaie sau capra, au ajuns sa fie distribuite de marile lanturi de magazine din intreaga Romanie si se pregatesc sa duca povestea romaneasca si la export.
Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim.
Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.
Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând.