Ce inseamna lapte neomogenizat si cum se obtine?
Laptele este o componentă importantă a alimentației multora dintre noi, fie ca atare, fie sub formă de diverse produse lactate. Cel mai adesea, laptele pe care îl cumperi din magazin este nu doar pasteurizat, cum și trebuie să fie, ci și omogenizat. Poate că ai observat deja că pe etichetele sticlelor de lapte Artesana este menționat faptul că, printre altele, este neomogenizat și te-ai întrebat care este diferența și de ce am ținut să precizăm acest lucru. Răspunsul îl vei afla mai jos!
Ce înseamnă lapte neomogenizat?
Laptele neomogenizat este, în esență, laptele care nu a fost supus procesului de omogenizare. În termeni simpli, laptele neomogenizat este laptele așa cum este el muls de la vacă sau capră, trecut doar printr-un proces de pasteurizare pentru a elimina eventualele bacterii dăunătoare.
Ce este omogenizarea?
Omogenizarea este un proces mecanic frecvent folosit în industria lactatelor, având ca scop principal crearea unei consistențe uniforme a laptelui. Acesta constă în spargerea globulelor de grăsime din lapte în particule atât de mici încât acestea nu se mai separă de restul lichidului. În mod natural, laptele crud conține globule mari de grăsime care se adună la suprafață, dând naștere unui strat de smântână. Procesul de omogenizare, datorită presiunii mari la care este supus laptele, previne acest fenomen, rezultând un produs cu o textură mai uniformă.
Important de precizat este faptul că omogenizarea nu presupune adăugarea de aditivi în lapte sau procese chimice. Este, pur și simplu, un proces mecanic, în care forțele externe intense sparg globulele mari de grăsime în particule minuscule.
Cum se obține laptele neomogenizat la Artesana?
La Artesana, am ales să-ți oferim doar lapte neomogenizat. Cum îl obținem este foarte simplu! Luăm lapte de vacă sau de capră bun, românesc, provenind de la ferme atent selecționate, îl pasteurizăm la temperaturi blânde (pasteurizarea este un proces ce presupune încălzirea laptelui la anumite temperaturi pentru a distruge toți agenții patogeni care te-ar putea îmbolnăvi și este obligatoriu pentru a putea fi sigur pentru consum), folosind cele mai noi tehnologii, și cam atât. Nu îl omogenizăm și nici nu îl standardizăm (adică nu îl aducem la un conținut de grăsime standard, uniform)!
Îl ambalăm apoi în sticle și îl trimitem spre magazine, astfel încât tu să te poți bucura oricând dorești de gustul natural, unic, al laptelui minim procesat. Ori îl folosim pentru a produce lactate delicioase, pline de nutrienți și cu un gust pe care îl vei îndrăgi pe loc: iaurturi simple sau cu fructe, sana, kefir, cremă de brânză sau brânzeturi maturate.
Cum recunoști laptele neomogenizat?
Laptele neomogenizat este simplu de recunoscut în magazine, în special atunci când este ambalat în sticle, cum facem noi, și știi ce să cauți. Unul dintre cele mai evidente caracteristici ale acestuia este prezența caimacului. Când este lăsat nederanjat pentru o perioadă, laptele neomogenizat se separă în două straturi distincte, iar particulele de grăsime se ridică la suprafață, formând un strat de smântână, adică de caimac. În cazul laptelui Artesana, caimacul este atât de consistent încât formează un fel de dop natural – dacă iei o sticlă și o întorci cu capul în jos vei vedea că nu curge. Dacă vei scutura puțin sticla, acest „dop” se va sparge, iar grăsimea se va amesteca cu restul laptelui. Ori poți alege să aduni caimacul și să îl pui în cafeaua de dimineață, ca un răsfăț cremos.
Dincolo de prezența caimacului, gustul și textura laptelui pot reprezenta și ele indicii – laptele de capră sau de vacă neomogenizat are, de regulă, o textură și un gust mai bogate, mai cremoase. Iar când vine vorba de gust, vei observa că laptele neomogenizat se mai distinge și printr-o altă caracteristică: este parcă de fiecare dată ușor diferit. Variațiile de gust ale laptelui neomogenizat apar natural și se datorează anotimpurilor, hranei animalelor de la care provine, și reprezintă o dovadă în plus că asupra sa s-a intervenit cât mai puțin posibil. Laptele Artesana nu are niciodată același gust și este firesc să fie așa: pe lângă faptul că nu îl omogenizăm sau standardizăm, lucrăm separat cu fiecare lot de lapte care vine de la fiecare fermă.
Ca recomandare finală, dacă vrei să fii sigur/ă că vei cumpăra lapte neomogenizat, citește eticheta: este un detaliu ce în mod cert va fi menționat pentru că reprezintă o caracteristică ce îl diferențiază de alte tipuri de lapte din comerț.
Laptele neomogenizat poate fi cel mai simplu descris ca acel lapte cât mai apropiat de starea sa naturală, asupra căruia s-a intervenit cât mai puțin. Este destul de ușor de recunoscut datorită grăsimii, smântânii sau caimacului care se ridică la suprafață când sticla de lapte este lăsată nederanjată o perioadă. Alegerea între lapte omogenizat și lapte neomogenizat aparține însă fiecăruia. Noi, evident, alegem întotdeauna laptele neomogenizat, atât pentru consum, cât și pentru a obține diverse produse lactate. Tu ce alegi?
Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim.
Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.
Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând.