Fermierii români pleacă de la un principiu sănătos, care se poate transforma în avantaj competitiv. Cum au integrat soluții de sustenabilitate Artesana și Ferma Cățean (Hotnews.ro)

Sursă articol și foto: Hotnews

Dacă vrei să ai lapte și mâine, nu tăia vaca astăzi. Este o lege nescrisă a agriculturilor români, care subliniază importanța gestionării responsabile a resurselor. Pentru că agricultura sustenabilă înseamnă să poți produce alimente în mod constant și pe termen lung, asigurând aprovizionarea continuă cu produse alimentare nutritive. Iar asta, mai departe, cere menținerea unui ecosistem sănătos, prin reducerea poluării, a utilizării pesticidelor, dar și a deteriorării solului. În România, pare că această lege a fost respectată dintotdeauna, așa cum susțin reprezentanții industriei, cu mult înainte ca termeni precum sustenabilitatea sau, mai nou, reziliența să devină cunoscuți și să genereze politici la nivel european.

Cu toate acestea, există întotdeauna loc de îmbunătățire. În plus, adoptarea unor măsuri suplimentare de sustenabilitate, inclusiv integrarea tehnologiei, înseamnă creșterea relevanței producătorului român pe lanțul valoric. Care, mai departe, se traduce printr-o utilizare mai eficientă a resurselor, dar și prin impact direct în economia rurală, fie că vorbim despre crearea de locuri de muncă sau de afaceri care generează prosperitate în comunitate. Și sunt deja exemple de bune practici adoptate de ferme integrate precum Ferma Cățean din Brașov sau fabricile Artesana din Galați.

Există însă mai multe limitări care ar trebui depășite, de la sursele de finanțare până la crearea unor sisteme naționale de trasabilitate a produselor și de unificare a practicilor agricole indiferent de dimensiunea fermei. […]

„Viitorul va fi sustenabil sau nu va fi deloc”

Daniel Donici, co-fondatorul Artesana, spune că dincolo de legile impuse de UE, sustenabilitatea este, de fapt, o practică a bunului simț prin care se asigură viitorul copiilor.

„În principiu, dacă avem resurse regenerabile de energie, ne costă mai puțin, dar nu e vorba numai despre asta, pentru că ne gândim și la viitorul copiilor noștri. Sustenabilitatea este în ADN-ul nostru. În antiteză cu marile companii industriale, care fac asta doar ca să bifeze pentru că există o presiune din partea publicului să adopte aceste măsuri, noi nu facem pentru că este o presiune externă, ci una internă, a bunului simț. Viitorul va fi sustenabil sau nu va fi deloc. Nu mai există altă cale. (…)

Am montat panouri solare, care asigură destul de puțină energie comparativ cu consumul nostru, dar nu am avut loc de mai mult. Proiectul pe care l-am finalizat anul trecut are 2.300 de metri pătrați, dar nu am putut valorifica toată suprafața pentru că acoperișul clădirii nu este integral drept. Vrem însă să cumpărăm un teren în apropiere și să extindem fabrica pentru creșterea și diversificarea producției de brânzeturi, și pe o parte din teren să punem alte panouri”, a spus Donici.

Artesana a câștigat anul trecut Premiul Internațional pentru Tranziție Alimentară, acordat de Carrefour Franța, în parte și datorită eforturilor privind sustenabilitatea.

„Procesăm lapte care provine din agricultura ecologică, iar produsele astfel obținute reprezintă 25% din cifra de afaceri. Când vine vorba de sustenabilitate este esențial să pornești de la materia primă. Chiar dacă suntem o fabrică, încercăm să stăm departe de industrial, iar principiile după care fabricăm produsele sunt cele artizanale, doar că le facem la o scară mai mare. Un alt criteriu în baza căruia am obținut premiul sunt ambalajele de sticlă pe care le folosim.

Sticla este cel mai sustenabil material pentru că se poate recicla la nesfârșit. Din păcate, nu putem implementa încă o stație de spălare de sticle pentru că nu putem susține investiția respectivă. Dacă vom ajunge să avem propriile magazine, așa cum ne gândim, acolo am putea să preluăm ambalajele. Dar până atunci, sfatul nostru pentru consumatori este să se ducă la centrele de colectare pentru sticlă.

Am optat pentru ambalaje de sticlă pentru că e cel mai potrivit pentru orice aliment. Dacă ne gândim la iaurt, fiind acid, în ambalajele de plastic se face cu atât mai mult transferul de microparticule, pe când sticla este un material inert, care nu interacționează cu produsul, și, în plus păstrează mai bine proprietățile produsului”, a explicat Donici.

Citește continuarea pe Hotnews.ro

Distribuie articolul