Alimente bogate in probiotice: castraveti murati, kimchi si iaurturi

5 alimente bogate în probiotice

Te-ai întrebat vreodată de ce anumite alimente par să ne facă să ne simțim mai bine? Răspunsul ar putea fi mai simplu decât crezi: probioticele! Aceste bacterii benefice, prezente în multe alimente, joacă un rol crucial în menținerea sănătății noastre generale. De la îmbunătățirea digestiei și reducerea inflamației la întărirea sistemului imunitar, beneficiile probioticelor sunt vaste și diverse.[1][2] Continuă să citești pentru a descoperi câteva dintre alimentele pe care le poți consuma pentru a te bucura și tu de toate aceste beneficii!

1. Iaurtul – clasica sursă de probiotice

Iaurtul este probabil una dintre cele mai cunoscute surse alimentare de probiotice. Obținut prin fermentarea laptelui cu bacterii atent selecționate (în principal bacterii lactice și bifidobacterii), este nu doar delicios, ci și extrem de sănătos. Datorită probioticelor pe care le conține, contribuie la îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar. În plus, datorită conținutului ridicat de calciu și de alți nutrienți, ajută la menținerea sănătății oaselor și a inimii și la menținerea unei greutăți sănătoase. De asemenea, poate contribui la reducerea riscului de dezvoltare a anumitor boli, cum ar fi diabetul sau unele tipuri de cancer (ex: cancerul de sân, cancerul de colon).[1][2]

Fiind un produs lactat fermentat, iaurtul poate fi consumat și de persoanele cu intoleranță la lactoză – bacteriile transformă o parte din lactoză în acid lactic, făcând produsul mai ușor de digerat pentru aceste persoane.[1][2] La Artesana, găsești atât iaurt natural din lapte de vacă, cât și iaurt de capră. Mai avem și iaurt bio sau iaurt de băut! Gustă-le pe toate și alege-ți preferatul!

2. Kefirul – bogat în probiotice și delicios

Kefirul este o băutură probiotică fermentată produsă prin adăugarea unei combinații de bacterii lactice și drojdii în laptele de vacă sau de capră. Conține o varietate mai mare de culturi probiotice decât iaurtul, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru cei care doresc să-și diversifice aportul de bacterii benefice.[1][2]

În plus, oferă multiple alte beneficii pentru sănătate. Kefirul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor, datorită conținutului său ridicat de calciu și vitamina K2, la ameliorarea problemelor digestive, inclusiv sindromul intestinului iritabil, constipația și chiar infecțiile cu H. pylori. Ca și în cazul iaurtului, inclusiv persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma în siguranță kefir.[1][2]

3. Sana – probioticul tradițional românesc

O sticla de sana Artesana langa un croissant delicios

Sana este un alt exemplu de produs lactat fermentat bogat în probiotice. Pentru a beneficia de proprietățile sale probiotice o poți consuma la micul-dejun, ca atare sau împreună cu cereale integrale, fructe și semințe, ori ca gustare. În plus, poate fi folosită și în prepararea diverselor rețete culinare, de la sosuri și dressinguri, până la deserturi.[1][2]

Răcoritoare, ușor acrișoară și acidulată, sana de la Artesana reprezintă o sursă de probiotice bună și o poți include cu ușurință în dieta zilnică.

4. Varza murată – o delicatesă bogată în probiotice

De la lactate fermentate, trecem la murături și începem cu tradiționala varză acră sau murată. Este o sursă excelentă de probiotice, ceea ce înseamnă că poate contribui la la îmbunătățirea digestiei, la stimularea sistemului imunitar și la prevenirea anumitor afecțiuni intestinale.[1][2]

În plus față de probiotice, varza murată mai conține fibre, care ajută și ele la menținerea sănătății sistemului digestiv și la prevenirea constipației. Este, de asemenea, bogată în vitaminele C și K. Vitamina C este un antioxidant puternic ce joacă un rol crucial în menținerea sănătății pielii și a sistemului imunitar, în timp ce vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Varza murată mai este și o sursă bună de sodiu, fier și potasiu, minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului, precum și de antioxidanți precum luteina și zeaxantina, care sunt esențiali pentru sănătatea ochilor.[1][2]

5. Castraveții murați – crocanți și buni pentru sistemul digestiv

Castraveții murați pot fi și ei o sursă excelentă de bacterii probiotice, esențiale pentru o sănătate digestivă optimă. În plus, au un conținut scăzut de calorii, ceea ce îi face o opțiune ideală pentru cei care caută să-și mențină sau să-și reducă greutatea, și sunt și o sursă bună de vitamina K, despre al cărui rol am vorbit deja mai sus.[1][2]

Atenție însă! Nu toți castraveții murați sunt bogați în probiotice, ci doar aceia în al căror proces de murare nu s-a folosit oțet. Cu alte cuvinte, caută castraveți murați într-o soluție de sare și apă, care hrănește și susține creșterea bacteriilor bune.[1][2]

Includerea alimentelor bogate în probiotice în alimentația ta poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iaurtul, kefirul, sana, varza murată și castraveții murați sunt doar câteva exemple de alimente care pot contribui la îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de anumite boli. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile probiotice, este important să consumi o varietate de alimente fermentate și să alegi produse de calitate.

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui recomandările medicului. Înainte de a face schimbări semnificative în dietă, este indicat să consulți un medic sau un nutriționist!

Bibliografie:

Iulian Donici

Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.  

Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând. 

Distribuie articolul

×