Tânără brunetă oferindu-i o lingură cu iaurt iubitului în timp ce acesta lucrează la laptop în bucătărie. 

Probioticele din iaurt: Cum susțin acestea sănătatea digestivă?

Ai experimentat vreodată o senzație de disconfort abdominal, balonare sau alte simptome digestive neplăcute? Dacă da, nu ești singur. Sănătatea digestivă este un pilon fundamental al stării noastre generale de bine, influențând totul, de la nivelul de energie și absorbția nutrienților până la starea de spirit și funcționarea sistemului imunitar. Iar o modalitate delicioasă și accesibilă de a o sprijini este prin consumul de iaurt bogat în probiotice. Dar ce sunt mai exact aceste probiotice și cum susțin ele sănătatea digestivă? Hai să aflăm împreună!

Ce sunt probioticele și de ce sunt importante pentru organismul uman?

Probioticele sunt definite ca fiind microorganisme vii ce, atunci când sunt consumate în cantități adecvate, aduc beneficii semnificative organismului gazdă, în special sistemului digestiv. Acestea se găsesc în mod natural în tractul nostru gastrointestinal, dar pot fi de asemenea găsite în anumite alimente sau suplimente. Una dintre cele mai cunoscute surse alimentare de probiotice este iaurtul, dar le mai găsim și în kefir, sana, precum și în alte produse lactate sau alimente fermentate.[1]

Ce tipuri de probiotice găsim în iaurt?

Iaurtul este produs prin combinarea a două tipuri de bacterii: Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Acestea sunt agenții de fermentație care transformă laptele în iaurt, dându-i textura cremoasă și gustul caracteristic.[1]

În plus față de acești agenți de fermentație, iaurtul poate conține și microorganisme probiotice suplimentare, precum cele din genurile Bifidobacterium sau Lactobacillaceae. Unul dintre tipurile de iaurt Artesana foarte apreciate este cel cu Bifidus (Bifidobacterium).[1]

Cum acționează probioticele din iaurt asupra sănătății digestive?

Ilustratie 3D a probioticelor.

Flora intestinală, cunoscută și sub denumirea de microbiom intestinal, este un ecosistem complex format din trilioane de microorganisme, incluzând atât bacterii „bune” (probiotice), cât și bacterii potențial „rele”. Atunci când echilibrul fin al microbiomului este perturbat – o stare cunoscută sub numele de disbioză – pot apărea o serie de probleme de sănătate, inclusiv cele digestive. Factori precum dieta necorespunzătoare, stresul, lipsa somnului și chiar și utilizarea antibioticelor pot duce la disbioză.[2][3]

Aici intervin probioticele, aceste bacterii bune cu rol atât de important în organism. Ele ajută la repopularea intestinului cu bacterii benefice și la restabilirea echilibrului microbiomului. Atunci când numărul bacteriilor benefice este mare, acestea concurează cu patogenii pentru spațiu și nutrienți, făcând mai dificilă înmulțirea bacteriilor dăunătoare.[2][3]

În plus, probioticele din iaurt contribuie la fortificarea barierei intestinale. Mucoasa intestinală acționează ca o barieră selectivă, permițând absorbția nutrienților și împiedicând pătrunderea toxinelor și agenților patogeni în sânge. Probioticele contribuie la întărirea acestei bariere prin stimularea producției de mucus protector și prin consolidarea joncțiunilor strânse dintre celulele intestinale.[2][3]

Probioticele din iaurt mai ajută la îmbunătățirea digestiei și absorbției nutrienților și mai pot contribui și la ameliorarea unor afecțiuni digestive specifice.[2][3]

Afecțiuni digestive specifice și rolul probioticelor din iaurt

Spunem mai sus că probioticele din iaurt pot fi de ajutor în ameliorarea simptomelor asociate cu o serie de afecțiuni digestive comune. Una dintre acestea este sindromul de intestin iritabil, o afecțiune care poate provoca durere abdominală, balonare și tulburări de tranzit intestinal. Probioticele, în special anumite tulpini de Bifidobacterium și Lactobacillus, joacă un rol important în reducerea acestor simptome.[1]

O altă problemă în cazul căreia consumul de iaurt poate ajuta este diareea asociată antibioticelor, care apare când antibioticele dezechilibrează flora intestinală. Consumul de iaurt cu probiotice în timpul și după tratamentul cu antibiotice poate ajuta la refacerea echilibrului microbian, prevenind sau reducând severitatea diareei. În cazul diareei infecțioase, probioticele pot ajuta organismul să lupte împotriva agenților patogeni responsabili de diareea infecțioasă și pot scurta durata episodului diareic.[1][2]

Probioticele din iaurt pot fi benefice și în caz de constipație. Anumite tulpini probiotice pot ajuta la îmbunătățirea tranzitului intestinal și la ameliorarea constipației prin creșterea frecvenței scaunelor și îmbunătățirea consistenței acestora. Efectele lor au mai fost studiate și în cazul bolii inflamatorii intestinale, care include colita ulcerativă și boala Crohn, și se pare că probioticele ar oferi unele beneficii în cazul colitei ulcerative.[1][2][3]

Iar dacă tot vorbim despre afecțiuni digestive și rolul probioticelor, nu putem uita să menționăm intoleranța la lactoză. Persoanele cu intoleranță la lactoză au o deficiență a enzimei lactază, necesară pentru descompunerea lactozei. Bacteriile probiotice din iaurt, în special Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus, produc ele însele lactază, facilitând digestia lactozei și reducând simptomele neplăcute asociate intoleranței, precum balonarea, gazele și crampele.[1][2][3]

De reținut! Deși iaurtul probiotic poate oferi beneficii semnificative pentru mulți oameni, răspunsul individual poate varia. Dacă suferi de afecțiuni digestive severe sau persistente, este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un dietetician pentru sfaturi personalizate.

Iaurtul probiotic este mai mult decât un simplu aliment; este o sursă valoroasă de bacterii benefice care pot juca un rol esențial în menținerea unui sistem digestiv sănătos. Prin consumul regulat de iaurt ce conține culturi vii și active, îți poți sprijini microbiomul intestinal și poți contribui la o stare generală de bine. Așadar, data viitoare când cauți o gustare hrănitoare, gândește-te la puterea micilor organisme din iaurt și la modul în care acestea lucrează neobosit pentru sănătatea ta digestivă.

Surse:

  1. „Probiotics”, National Institutes of Health – Office of Dietary Supplements, 2025, ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/. Accesat la 8 Mai 2025.
  2. Chandrasekaran, Preethi, et al. „Effects of Probiotics on Gut Microbiota: An Overview”, International Journal of Molecular Sciences, vol. 25, no. 11, 30 May 2024, pp. 6022–6022, www.mdpi.com/1422-0067/25/11/6022, https://doi.org/10.3390/ijms25116022. Accesat la 8 Mai 2025.
  3. Hadjimbei, Elena, et al. „Beneficial Effects of Yoghurts and Probiotic Fermented Milks and Their Functional Food Potential”, Foods, vol. 11, no. 17, 3 Sept. 2022, p. 2691, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9455928/, https://doi.org/10.3390/foods11172691. Accesat la 8 Mai 2025.
Iulian Donici

Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.  

Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând. 

Distribuie articolul

Prezentare generală a confidențialității

Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile. Citește mai multe pe pagina „Politica noastră de confidențialitate”

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.

Cookie-uri terțe

Acest site web folosește Google Analytics pentru a colecta informații anonime, cum ar fi numărul de vizitatori ai site-ului și cele mai populare pagini. Păstrarea acestui cookie activat ne ajută să ne îmbunătățim site-ul.

×