Sănătate și bunăstare: beneficiile laptelui cu caimac pentru copii

Pentru a crește și a se dezvoltă sănătos, copiii au nevoie de un aport adecvat de nutrienți. Tocmai de aceea, laptele, cu conținutul său ridicat de nutrienți, reprezintă un aliment esențial pentru cei mici, unul care nu ar trebui să lipsească din dieta lor. Contează însă și ce fel de lapte beau copiii. Este foarte important ca laptele să fie minim procesat – ai astfel garanția că și-a păstrat toți acei nutrienți cu care l-a înzestrat natura. Laptele cu caimac, adică laptele neomogenizat, cel care formează în mod natural un strat de smântână dulce la suprafață, este perfect pentru cei mici, tocmai pentru s-a avut grijă să ajungă în sticle având toate proprietățile intacte.

Continuă să citești pentru a afla mai multe despre beneficiile laptelui pentru caimac și motivele pentru care este un aliment atât de important pentru cei mici!

Le asigură necesarul de calciu

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea și bunăstarea copiilor. Îndeplinește mai multe funcții importante. După cum bine se știe, calciul este crucial pentru sănătatea oaselor și a dinților, asigurând structura și rezistența acestora.

Dincolo de contribuția sa la menținerea sănătății oaselor și dinților, calciul joacă un rol esențial și în funcționarea sistemului nervos, reglând transmiterea impulsurilor nervoase, și în coagularea sângelui.

Laptele cu caimac este o sursă excelentă de calciu, o porție de 200 ml conținând aproximativ 220 mg de calciu. Acest lucru înseamnă că poate contribui semnificativ la asigurarea aportului zilnic de calciu necesar pentru menținerea sănătății.[1][2]

Este bogat în proteine

Laptele cu caimac este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate (o cană de lapte conține aproximativ 8 g de proteine). Proteinele sunt nutrienți esențial pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor, jucând un rol crucial în construirea și repararea țesuturilor corpului, inclusiv a mușchilor, a pielii și a oaselor.

Ceea ce face din laptele cu caimac un aliment atât de important este faptul că el conține toți aminoacizii esențiali de care organismul uman are nevoie.[3]

Este o sursă de vitamine și minerale

Laptele este recunoscut ca fiind o sursă valoroasă de vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. În particular, laptele cu caimac este o sursă foarte bună nu doar de calciu, ci și de fosfor, vitamina D, riboflavină, vitamina A și vitamina B12. De asemenea, acesta furnizează organismului cantități semnificative de seleniu, potasiu, acid pantotenic, tiamină și zinc.

Vitaminele și mineralele joacă un rol crucial în numeroase procese fiziologice. Despre calciu am vorbit deja. Despre fosfor îți putem spune că ajută la producerea de energie și la repararea țesuturilor și celulelor. Vitamina D ajută la absorbția calciului, vitamina A susține sănătatea ochilor, iar vitamina B12 este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și a celulelor sanguine.

Prin consumul de lapte cu caimac, organismul celor mici beneficiază de o combinație optimă de vitamine și minerale, contribuind la susținerea stării generale de sănătate.[2][3]

Hidratează

Laptele este compus în proporție de 87% din apă, ceea ce îl face o sursă excelentă de hidratare. Consumul de lapte poate ajuta la menținerea unui nivelul optim de hidratare, esențial pentru funcționarea corespunzătoare a tuturor sistemelor corpului.[4]

În plus, așa cum orice părinte știe, nu este întotdeauna ușor să-i convingi pe cei mici să se hidrateze suficient. Oferindu-le o sursă alternativă de hidratare, și încă una cu un gust atât de delicios, această misiune poate deveni mai ușoară.

Sprijină sistemul imunitar

Laptele cu caimac este un aliat esențial în susținerea sistemului imunitar, mai ales în cazul copiilor. Această calitate se datorează în special conținutului său bogat în vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A și zincul.

Vitamina A este esențială pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, având un rol crucial în dezvoltarea și reglarea răspunsului imunitar al organismului. De asemenea, zincul este un mineral de neînlocuit pentru sistemul imunitar, ajutând la creșterea și dezvoltarea normală a celulelor sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.[5]

Este o sursă de energie

Laptele cu caimac este o sursă naturală de energie esențială pentru funcționarea optimă a corpului uman. Această energie provine din grăsimi, proteine și carbohidrați, nutrienți care odată metabolizați susțin procesele vitale ale corpului. Menținerea unui nivel adecvat de energie este esențială pentru a asigura funcționarea eficientă a sistemelor corpului și a menține un ritm de viață activ și sănătos.

Grăsimile prezente în laptele cu caimac joacă un rol major în furnizarea de energie. Ele oferă de două ori mai multă energie decât proteinele sau carbohidrații și sunt esențiale pentru absorbția vitaminelor liposolubile.

Proteinele și carbohidrații din laptele cu caimac contribuie, de asemenea, la aportul de energie. Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor, ajutând la construirea masei musculare și la vindecarea rănilor. Carbohidrații, pe de altă parte, furnizează energie rapidă, care poate fi utilizată imediat de corp.[3]

Laptele cu caimac este o alegere excelentă pentru copii, aducând un aport bogat de calciu, proteine, vitamine și minerale, esențiale pentru dezvoltarea lor armonioasă. Nu numai că hidratează, ci susține și sistemul imunitar, fiind în același timp o sursă de energie care nu ar trebui să lipsească dintr-o alimentație sănătoasă.

În ciuda numeroaselor sale beneficii, trebuie spus că unii copii pot avea intoleranță la lactoză sau alergii la lapte, iar în astfel de cazuri este importantă găsirea unor surse alternative de nutrienți. Importante mai sunt tipul și cantitatea de lapte pe care o beau copiii. Laptele integral, neomogenizat, cu caimac, este recomandat copiilor pentru că își păstrează toate vitamine, mineralele, proteinele și toți ceilalți nutrienți cu care l-a înzestrat natura.

O ultimă precizare: pentru a asigura creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor și acoperirea tuturor nevoilor lor nutriționale, este necesară o alimentație echilibrată, care să includă, pe lângă lapte, o varietate de alimente bogate în nutrienți.

Bibliografie:

Aoe S. „Milk, Daily Products and Bone Health.Characteristics of Calcium in Milk”, Clinical Calcium, vol. 28, no. 4, 2018, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29593135/. Accessed 16 Nov. 2023.
„Health Benefits of Milk”, WebMD, 19 Nov. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-milk. Accessed 16 Nov. 2023.
„Milk Nutrition Facts and Health Benefits”, Verywell Fit, 2016, www.verywellfit.com/milk-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4117877. Accessed 16 Nov. 2023.
Preiato, Daniel. „Should You Drink Milk If You’re Dehydrated?”, Healthline, 16 Apr. 2021, www.healthline.com/nutrition/milk-for-dehydration. Accessed 16 Nov. 2023.
„Vitamins and Minerals”, Better Health Channel, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/Vitamins-and-minerals. Accessed 16 Nov. 2023.

Distribuie articolul