Un mic-dejun sănătos reprezintă modalitatea perfectă de a-ți începe ziua. Iar când vine vorba de combinații sănătoase, dar în același timp delicioase, potrivite pentru micul-dejun, cea de iaurt cu fructe este una greu de întrecut și pe care puțini, mari sau mici, ar refuza să o încerce. Continuă să citești pentru a descoperi cele mai delicioase combinații de iaurt cu fructe pe care le poți încerca oricând îți dorești un mic-dejun rapid și sănătos.

Top 10 combinatii delicioase de iaurt cu fructe pentru micul dejun sanatos

Un mic-dejun sănătos reprezintă modalitatea perfectă de a-ți începe ziua. Iar când vine vorba de combinații sănătoase, dar în același timp delicioase, potrivite pentru micul-dejun, cea de iaurt cu fructe este una greu de întrecut și pe care puțini, mari sau mici, ar refuza să o încerce. Continuă să citești pentru a descoperi cele mai delicioase combinații de iaurt cu fructe pe care le poți încerca oricând îți dorești un mic-dejun rapid și sănătos.

1. Iaurt și banane

Iaurtul și bananele sunt o combinație clasică pentru mic-dejun. Bananele sunt o sursă bună de fibre, potasiu, vitamina B6, vitamina C și diverși antioxidanți și fitonutrienți[1], iar iaurtul este apreciat pentru conținutul său de probiotice, dar și ca sursă importantă de calciu, proteine, magneziu, vitamina B12, vitamina B2, vitamina D și alți nutrienți.[7]

Există mai multe modalități delicioase de a consuma iaurt și banane la micul dejun. Poți adăuga bucăți de banană într-un bol cu iaurt Artesana, eventual alături de o porție de granola, ori poți prepara un smoothie cremos, combinând un borcănel de iaurt cu o banană și, dacă dorești, o lingură de miere.

2. Iaurt și căpșuni

Căpșunile reprezintă o altă alegere bună când vine vorba de fructe pot fi consumate în combinație cu iaurt. Sunt bogate în vitamina C (o porție de căpșuni conține mai multă vitamina C decât o portocală) și conțin niveluri ridicate de antioxidanți numiți polifenoli. De asemenea, sunt o sursă bună de mangan și potasiu.[6] Prin adăugarea căpșunilor în iaurt, obținem un mic dejun echilibrat, care combină proteinele și probioticele din iaurt cu antioxidanții, vitaminele și mineralele din aceste fructe.

Poți servi această combinație sub formă de smoothie de iaurt cu căpșuni, parfait cu iaurt, căpșuni și musli sau granola ori poți încerca deliciosul nostru sortiment de iaurt cu fructe ce conține 36% piure de căpșune.

3. Iaurt și caise

Caisele sunt bogate în vitaminele A, C și E, care sunt esențiale pentru susținerea sistemului imunitar și menținerea sănătății pielii. De asemenea, conțin potasiu și fibre dietetice, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea digestiei. Combinația de iaurt și caise oferă un mic dejun echilibrat, plin de nutrienți esențiali.[2]

Pentru a profita la maximum de beneficiile acestei combinații, poți pregăti un bol de iaurt natural, cu caise proaspete sau uscate deasupra. Sau poți pregăti un smoothie cu iaurt și caise, adăugând și alte fructe sau legume pentru a obține un amestec mai complex și aromat. Ori, mai simplu, poți savura un iaurt cu caise de la Artesana.

4. Iaurt și fructe de pădure

Fructele de pădure, precum afinele, zmeura sau murele, sunt și ele o alegere excelentă pentru un mic-dejun sănătos datorită valorii lor nutriționale. Aceste fructe sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, care au multiple beneficii pentru sănătate. În plus, mai prezintă avantajul că au puține calorii.

Amestecă iaurtul cu fructele de pădure proaspete sau congelate și adaugă deasupra puțină granola crocantă. Poți adăuga și o lingură de miere pentru un plus de dulceață. Sau mixează iaurtul cu fructele de pădure și adaugă puțină apă sau lapte pentru a obține consistența dorită. Poți adăuga și o banană pentru un smoothie mai cremos.

5. Iaurt și vișine

Vișinele au de 20 de ori mai multă vitamina A decât cireșele. De asemenea, conțin de 5 ori mai mulți antioxidanți. Totodată, sunt surse de cupru, potasiu, mangan, magneziu și fier.[8] Combinația de iaurt cu vișine este una foarte sănătoasă și delicioasă (nu degeaba am decis să folosim această combinație pentru unul dintre sortimentele noastre de iaurt cu fructe).

Poți combina iaurtul cu vișine proaspete, întregi, o mână de granola sau nuci. Ori poți folosi vișinele pentru a pregăti un sos dulce sau un piure pe care să-l adaugi apoi peste iaurt. Dacă îți dorești o alternativă mai dulce, poți încerca să adaugi un vârf de linguriță de miere sau un pic de ciocolată neagră. Indiferent de alegerea ta, vei obține un mic-dejun sănătos și delicios.

6. Iaurt și ananas

Ananasul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice, precum și pentru conținutul ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți.[5] Ca și în cazul fructelor deja menționate, este delicios și se potrivește foarte bine cu iaurtul. Fie că alegi să prepari un smoothie delicios și hrănitor, fie că preferi un simplu bol cu iaurt cu bucăți de ananas și poate o linguriță de semințe de chiar ori puțină granolă, vei obține rapid un mic-dejun delicios și sănătos.

7. Iaurt și mere

Merele reprezintă o altă sursă importantă de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți[3], ceea ce le face o alegere excelentă pentru micul-dejun, în special atunci când sunt combinate cu iaurt. Poți adăuga merele tăiate în bucăți direct în iaurt, pentru o textură crocantă, sau le poți rade, pentru o consistență mai omogenă. Pentru o textură mai interesantă și un plus de aromă, poți încerca să adăugi nuci, semințe sau scortișoară.

8. Iaurt și kiwi

Kiwi este bogat în vitamina C și antioxidanți, fibre și alte vitamine.[4] Combinat cu iaurtul, te va ajută să începi ziua așa cum ar trebui, cu un mic-dejun sănătos și gustos. Poți încerca să prepari un smoothie simplu, cu iaurt, kiwi și miere, poți pregăti un bol de iaurt cu fulgi de ovăz și kiwi ori poți adăuga diverse nuci și semințe, pentru a îmbunătăți gustul și valoarea nutritivă a mesei.

9. Iaurt și portocale

Portocalele sunt bogate în vitamina C și fibre, iar prin combinarea acestui fruct cu iaurtul se poate obține un mic dejun ce va furniza o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru organism. Poți adăuga felii de portocale în bolul cu iaurt, iar dacă dorești un mic dejun mai consistent, poți adăuga și granola sau fulgi de ovăz. În plus, poți combina iaurtul și portocalele într-un smoothie delicios, adăugând eventual și alte fructe.

10. Iaurt și pere

Perele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina K și potasiu.[9] Tăiate bucăți sau sub formă de piure, vor reprezenta completarea perfectă pentru acel borcănel de iaurt pe care intenționai să-l servești la micul-dejun. Pot fi folosite însă și pentru smoothie-uri sau în alte rețete cu iaurt.

Un mic-dejun ce include o combinație de iaurt și fructe nu este doar delicios, ci și extrem de sănătos, oferindu-i organismului tău nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Fie că alegi banane, căpșuni, caise, fructe de pădure, vișine, ananas, mere, kiwi, portocale sau pere, ai garanția unui mic dejun satisfăcător și hrănitor.

Bibliografie:

  1. Atli Arnarson BSc, PhD. „Bananas 101: Nutrition Facts and Health Benefits”, Healthline, Healthline Media, 7 May 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/bananas. Accessed 23 Aug. 2023.
  2. Barrell, Amanda. „What Are the Health Benefits of Apricots?”, Medical News Today, 23 Mar. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/apricot-benefits. Accessed 23 Aug. 2023.
  3. Brazier, Yvette. „What to Know about Apples”, Medical News Today, 18 Dec. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/267290. Accessed 23 Aug. 2023.
  4. „Health Benefits of Kiwi”, WebMD, 17 Sept. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-kiwi. Accessed 23 Aug. 2023.
  5. „Health Benefits of Pineapple”, WebMD, 2023, www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pineapple. Accessed 23 Aug. 2023.
  6. „Health Benefits of Strawberries”, WebMD, 26 Sept. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry. Accessed 23 Aug. 2023.
  7. Melissa Anne Fernandez, and André Marette. „Potential Health Benefits of Combining Yogurt and Fruits Based on Their Probiotic and Prebiotic Properties”, Advances in Nutrition, vol. 8, no. 1, 1 Jan. 2017, pp. 155S164S, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5227968/, https://doi.org/10.3945/an.115.011114. Accessed 23 Aug. 2023.
  8. Petre, Alina. „10 Health Benefits of Tart Cherry Juice”, Healthline, 10 June 2017, www.healthline.com/nutrition/10-tart-cherry-juice-benefits. Accessed 23 Aug. 2023.
  9. Ware, Megan. „Are Pears Good for You? Types, Nutrition, Calories, Benefits, and More”, Medical News Today, Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/285430. Accessed 23 Aug. 2023.
  10. Robertson, Ruairi. „8 of the Healthiest Berries You Can Eat”, Healthline, 17 Sept. 2019, www.healthline.com/nutrition/8-healthy-berries. Accessed 23 Aug. 2023.

Distribuie articolul