Iaurtul, un produs lactat obținut prin fermentarea laptelui cu ajutorul bacterilor lactice, este un aliment pe care mulți nu ar concepe să nu îl consume zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână. Are un gust delicios, răcoritor, apreciat atât de cei mari, cât și de cei mici, este disponibil într-o gamă largă de sortimente, de la iaurtul natural până la cel cu fructe, și, cel mai important, vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Beneficiile consumului de iaurt pentru digestie si imunitate

Iaurtul, un produs lactat obținut prin fermentarea laptelui cu ajutorul bacterilor lactice, este un aliment pe care mulți nu ar concepe să nu îl consume zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână. Are un gust delicios, răcoritor, apreciat atât de cei mari, cât și de cei mici, este disponibil într-o gamă largă de sortimente, de la iaurtul natural până la cel cu fructe, și, cel mai important, vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.[2] Printre altele, este un aliat important pentru o digestie sănătoasă și o bună imunitate. Mai multe despre cum contribuie el la îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar vei descoperi însă în rândurile de mai jos.

Iaurtul și digestia

O caracteristică cheie a iaurtului și una căreia i se datorează multe dintre beneficiile sale este conținutul său de bacterii „bune”, cunoscute sub numele de probiotice. Aceste bacterii benefice pentru sănătatea noastră sunt adăugate în timpul procesului de fermentare sau ulterior, după pasteurizare. Cele mai comune tipuri de bacterii folosite în producția de iaurt sunt Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus, dar acesta poate fi îmbogățit și cu alte tulpini de bacterii.[2][5]

Probioticele joacă un rol foarte important în menținerea sănătății sistemului digestiv. Ele ajută la stimularea digestiei și  reglarea tranzitului intestinale, precum și la ameliorarea unor simptome precum gazele intestinale, diareea, constipația sau balonarea.[5]

Consumul regulat de iaurt cu probiotice poate ajuta, de asemenea, la menținerea unui echilibru în flora intestinală, prin stimularea creșterii bacteriilor benefice – o floră intestinală sănătoasă este esențială pentru o digestie bună și are un impact semnificativ asupra sănătății întregului organism.[3]

În plus, iaurtul face parte din categoria produselor lactate Artesana ce pot fi mai ușor tolerate de către persoanele care au intoleranță la lactoză. Lactoza este un zahăr natural care se găsește în lapte și alte produse lactate și de a cărei descompunere este responsabilă o enzimă numită lactază, produsă în intestinul subțire. Atunci când există un deficit de lactază, consumul de lapte și alte produse ce conțin lactoză poate duce la apariția unor simptome digestive cum ar fi diareea sau durerile abdominale. Iaurtul conține însă mai puțină lactoză decât laptele, iar probioticele ajută și ele la digestia acesteia. Tocmai de aceea, pentru cei care au intoleranță la lactoză, iaurtul reprezintă soluția perfectă pentru a beneficia de toți nutrienții pe care îi conțin laptele și produsele lactate, fără a se confrunta ulterior cu simptome neplăcute.[2][3][5]

Pentru a te bucura din plin de beneficiile iaurtului și probioticelor pentru digestie, îți recomandăm să încerci iaurtul cu Bifidus de la Artesana. Ca toate iaurturile noastre, este îmbogățit cu tulpinile de bacterii Lactobacillus Acidofilus și Lactobacillus Bulgaricus și, în plus, mai conține și fermenți Bifidobacterium Lactis BB-12, cu importante efecte pozitive asupra sănătății digestive. 

Iaurtul și imunitatea

Un alt beneficiu recunoscut al iaurtului este acela că poate contribui la fortificarea sistemului imunitar. Unul dintre principalele motivele este chiar prezența probioticelor în compoziția sa. Acestea pot contribui la creșterea producției de celule imunitare, întărirea mucoasei intestinale și blocarea creșterii bacteriilor dăunătoare în tractul digestiv, îmbunătățind astfel funcția imunitară. De asemenea, este recunoscut faptul că ele pot contribui la reducerea inflamației, care este asociată cu numeroase afecțiuni, de la infecții la tulburări intestinale.[1][2]

Pe lângă probiotice, iaurtul este bogat în vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Printre acestea se numără vitamina B2, zincul, seleniul și magneziu. Zincul, de exemplu, poate ajuta la ameliorarea mai rapidă a simptomelor infecțiilor, inclusiv a răcelii, iar seleniul și magneziul au rol esențial în producția de celule imunitare.[1]

Mai mult decât atât, unele tipuri de iaurt sunt fortificate cu vitamina D, un nutrient esențial pentru imunitate și pentru sănătate în general.[1]

Cât de des și cum se consumă iaurtul

În funcție de preferințele tale, poate fi un aliment ce face parte din meniul pentru micul-dejun sau o gustare între mese, una ce ajută la menținerea senzației de sațietate și te poate împiedica să mănânci prea mult la următoarea masă.

Poți consuma iaurt zilnic, ca una dintre cele trei porții de lactate recomandate pe zi.[4] În funcție de preferințele tale, poate fi un aliment ce face parte din meniul pentru micul-dejun sau o gustare între mese, una ce ajută la menținerea senzației de sațietate și te poate împiedica să mănânci prea mult la următoarea masă.

În ceea ce privește modul de consum, ei bine, el este delicios ca atare. În același timp, poate fi însă folosit și ca ingredient în diverse preparate ori servit în combinație cu alte alimente, cum ar fi cerealele integrale, fructele proaspete sau nucile. Iar dacă ai poftă de ceva dulce, dar ai prefera să eviți deserturile pline de calorii, îți recomandăm să încerci un borcănel de iaurt cu fructe de la Artesana, un adevărat deliciu ce îi va încânta atât pe cei mari, cât și pe cei mici.

Iaurtul este un aliment valoros cu numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru digestie și imunitate. Multe dintre aceste beneficii se datorează probioticele din iaurt, ce ajută la reglarea tranzitului intestinal, la fortificarea sistemului imunitar și la prevenirea anumitor boli. Nu este însă de neglijat nici conținutul său de vitamine și minerale. Toate acestea reprezintă mai mult decât suficiente motive pentru a consuma iaurt în mod regulat.

Bibliografie:

  1. Ajmera, Rachael. „One Immune-Boosting Super-Ingredient Used 3 Ways: Yogurt”, Healthline, 14 Oct. 2021, www.healthline.com/health/immune-boosting-yogurt-used-3-ways. Accessed 23 Aug. 2023.
  2. Elliott, Brianna. „6 Impressive Health Benefits of Yogurt”, Healthline, 20 Jan. 2017, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-yogurt. Accessed 23 Aug. 2023.
  3. Gunther, Amandine. „What Are the Digestive Benefits of Yogurt?”, Yogurt in Nutrition, 19 Dec. 2022, www.yogurtinnutrition.com/what-are-the-digestive-benefits-of-yogurt/. Accessed 23 Aug. 2023.
  4. Pallavi Suyog Uttekar, MD. „What Happens If You Eat Yogurt Every Day?”, MedicineNet, 4 June 2021, www.medicinenet.com/what_happens_if_you_eat_yogurt_every_day/article.htm. Accessed 23 Aug. 2023.
  5. Ware, Megan. „Everything You Need to Know about Yogurt”, Medical News Today, 11 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/295714. Accessed 23 Aug. 2023.

Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.  

Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând. 

Distribuie articolul


×