Alimente recomandate pentru sănătatea oaselor tale

Oasele sunt structuri fundamentale ale corpului uman, având multiple roluri și funcții. Ele ne protejează organele vitale de eventualele leziuni și traume, ne permit să ne mișcăm și reprezintă un important depozit de minerale, cum ar fi calciul și fosforul, care sunt esențiale pentru sănătatea generală a organismului. De aceea, menținerea oaselor sănătoase este crucială pentru funcționarea optimă a întregului corp, iar un rol foarte important din acest punct de vedere îl are alimentația. Consumul de alimente bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, vitamina D, vitamina K și proteinele, poate contribui la menținerea densității osoase, la îmbunătățirea rezistenței oaselor și la prevenirea fracturilor.[4] Care sunt câteva dintre cele mai importante alimente ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta vei descoperi în rândurile de mai jos.

Lapte

Nu putem vorbi despre alimente bune pentru oase fără să menționăm în primul rând laptele. Este una dintre cele mai importante surse de calciu, iar calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor. Același lucru se poate spune însă și despre ceilalți nutrienți importanți ce se găsesc în lapte de vacă integral sau în laptele de capră de la Artesana.

Fosforul, potasiul, vitamina K2, vitamina D, vitamina B12 și magneziul reprezintă doar o parte dintre aceștia și sunt vitali pentru absorbția corectă a calciului de către organism. Este important, de asemenea, de menționat faptul că laptele este și o sursă de proteine de înaltă calitate, un alt nutrient esențial pentru sănătatea oaselor.

Consumul regulat de lapte poate contribui la prevenirea unor afecțiuni precum osteoporoza și reducerea riscului de fracturi, în special la persoanele în vârstă.[5]

Brânză

Din lista alimentelor bune pentru oase nu putea lipsi nici brânza. Fiind produsă din lapte, reprezintă de asemenea o bună sursă de calciu, proteine, magneziu, zinc, vitamina A, vitamina D, vitamina K și alți nutrienți ce contribuie la menținerea sănătății oaselor la orice vârstă.[7]

În plus, este disponibilă într-o gamă atât de largă de sortimente încât nici nu poate fi vorba să te plictisești de ea. Dacă preferi gustul clasic, îți recomandăm brânza maturată de la Artesana, din lapte de vacă sau capră. Dacă însă îți place să experimentezi cu diverse combinații de arome, gusturi și texturi, trebuie neapărat să încerci sortimentele noastre de brânză maturată din lapte de vacă cu peperoncino, cu miez de nucă sau cu trufe.

Iaurt

Ca și brânza, iaurtul face parte din categoria produselor lactate, unul pe care multe persoane îl preferă, atât datorită gustului său, cât și datorită faptul că este mai ușor de digerat decât laptele. Deși tinde să fie apreciat mai mult pentru beneficiile sale pentru sănătatea digestivă, este un aliment ce merită cu siguranță inclus pe lista celor recomandate pentru sănătatea oaselor.

În primul rând, are un conținut ridicat de calciu – un singur borcănel de iaurt poate furniza aproximativ 50% din doza zilnică recomandată. Pe lângă asta, mai conține, în cantități variate, o mulțime de nutrienți de care ai nevoie pentru a avea oase sănătoase, inclusiv fosfor, magneziu, potasiu, proteine și vitamine.[2]

În funcție de preferințe, poți încerca iaurtul nostru din lapte de vacă sau pe cel din lapte de capră, iaurtul de băut ori iaurtul cu bifidus. Iar pentru acele momente în care ți-ai dori un răsfăț dulce, cu mai puține calorii, îți recomandăm să guști iaurtul cu fructe, natural, răcoritor și cu fructe dulci și delicioase. Ca toate produsele Artesana, este făcut din lapte proaspăt integral, 100% românesc, pasteurizat la temperatură blândă, și are un gust pe care cu siguranță nu îl vei uita.

Pește gras

Peștele gras este un aliment pe care ar trebui să îl incluzi în dieta ta dacă vrei să ai oase sănătoase. Acest tip de pește este o sursă excelentă de vitamina D și acizi grași Omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea oaselor. Vitamina D ajută la absorbția calciului și la formarea oaselor și a dinților, în timp ce acizii grași Omega-3 reduc inflamația și îmbunătățesc densitatea osoasă.[3]

Somonul, tonul, macroul și sardinele reprezintă doar câteva exemple de specii de pește gras al căror consum a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătatea oaselor și nu numai.

Legume

Este dificil să ne limităm la o singură legumă. Toate sunt surse excelente de nutrienți și nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă cu adevărat echilibrată și sănătoasă. Reprezintă, de exemplu, una dintre cele mai bune surse de vitamina C, care stimulează producția de celulele ce formează oasele. De asemenea, pot contribui la îmbunătățirea densității osoase, ajutând astfel la reducerea riscului unor afecțiuni precum osteopenia sau osteoporoza.

În general, o dietă bogată în legume ajută la menținerea sănătății oaselor, atât în copilărie, cât și mai târziu, la vârsta adultă sau la bătrânețe.[3]

Ouă

Ouăle reprezintă o altă sursă valoroasă de nutrienți importanți pentru menținerea sănătății întregului organism, inclusiv cea a oaselor. Sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, dar și una dintre puținele surse naturale de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul și fosfatul, minerale necesare pentru dezvoltarea și întărirea oaselor. Mai conțin, de asemenea, și vitamina K, care ajută la formarea osteocalcinei, o proteină necesară pentru menținerea densității osoase.[3][6]

Nuci și semințe

Nucile și semințele nu ar trebui nici ele să lipsească din dieta ta dacă îți dorești să ai oase sănătoase. Nucile conțin calciu, magneziu și fosfor, care sunt esențiale pentru menținerea unei structuri osoase puternice. Același lucru se mai poate spune și despre semințe, care mai reprezintă și o sursă excelentă de fibre și acizi grași Omega – 3. Migdalele, nucile, nucile de Brazilia, caju, arahidele, nucile pecan, semințele de chia, semințele de in, semințele de dovleac și semințele de susan sunt doar câteva exemple de nuci și semințe ce pot fi incluse cu ușurință în dieta oricărei persoane.[1]

Pentru a avea oase sănătoase, este crucial să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, ce include lapte și produse lactate, legume, pește gras, ouă, nuci, semințe, dar și alte alimente ce conțin calciu, vitamina C, vitamina D, magneziu, fosfor, proteine și alți nutrienți esențiali. Consumul unor astfel de alimente reprezintă o metodă simplă de a-ți ajuta oasele să se mențină sănătoase pe tot parcursul vieții tale.

Bibliografie:

  1. Bedosky, Lauren. “The 7 Best Bone-Building Foods”, Everyday Health, 21 Aug. 2023, www.everydayhealth.com/diet-nutrition/7-best-bone-building-foods/. Accessed 23 Aug. 2023.
  2. Elliott, Brianna. “6 Impressive Health Benefits of Yogurt”, Healthline, 20 Jan. 2017, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-yogurt. Accessed 22 Aug. 2023.
  3. Franziska Spritzler. “10 Natural Ways to Build Healthy Bones”, Healthline, 18 Jan. 2017, www.healthline.com/nutrition/build-healthy-bones. Accessed 23 Aug. 2023.
  4. “How to Keep Your Bones Healthy”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/bone-health/art-20045060. Accessed 22 Aug. 2023.
  5. Kubala, Jillian. “5 Ways That Drinking Milk Can Improve Your Health”, Healthline, 18 Mar. 2018, www.healthline.com/nutrition/milk-benefits. Accessed 22 Aug. 2023.
  6. McIntosh, James. “Everything You Need to Know about Eggs”, Medical News Today, 9 Oct. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/283659. Accessed 23 Aug. 2023.
  7. Ware, Megan. “Is Cheese Good or Bad for You?”, Medical News Today, 13 Sept. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/299147. Accessed 22 Aug. 2023.

Distribuie articolul