Care sunt diferentele dintre laptele de vaca si laptele de capra?

Laptele este un aliment de bază, consumat zilnic de oameni din toată lumea și apreciat pentru gustul și proprietățile sale. Dintre toate tipurile de lapte, cel de vacă și cel de capră sunt cele mai populare, de multe ori alegerea unuia sau altuia ținând de preferințe personale – cel din urmă are un gust mai intens, specific. Aceasta nu este însă singura diferență dintre cele două tipuri de lapte, după cum vei descoperi în rândurile de mai jos.

Conținutul nutrițional

Deși nu se poate vorbi despre diferențe semnificative între cele două tipuri de lapte, acestea există. În primul rând, laptele de capră este cunoscut pentru conținutul său ușor mai ridicat de proteine în comparație cu laptele de vacă. Primul conține, în medie, 9 g de proteine per 240 ml, în timp ce în aceeași cantitate de lapte de vacă integral găsim 8 g de proteine.

Laptele de capră câștigă și la capitolul conținut de calciu, cu 330 de grame/240 ml, de sodiu (122 mg/240 ml), de magneziu (34,2 mg/240 ml) și fosfor (271 mg/240 ml). Pentru comparație, aceeași porție de lapte de vacă oferă 300 g de calciu, 105 mg de sodiu, 24,4 mg de magneziu și 205 mg de fosfor.[2][6]

Există, de asemenea, diferențe și în ceea ce privește conținutul de calorii, grăsimi și lactoză al celor două tipuri de lapte. Laptele de capră are mai multe calorii și grăsimi, dar mai puțină lactoză.[6] Studii au arătat și că laptele de capră conține cantități mai mari de vitamina A, vitamina C, vitamina D, tiamină, riboflavină, niacină și vitamina B6.[4]

În cazul laptelui de capră s-a constatat și o prezență mai mare a carbohidraților prebiotici, care hrănesc bacteriile bune din intestin.[6]

Asta nu înseamnă însă că laptele de vacă nu este o excelentă sursă de nutrienți.[3]

Digestibilitate

O altă diferență dintre laptele de capră și cel de vacă este aceea că primul este mai ușor de digerat. Acest lucru se datorează conținutului ușor mai redus de lactoză, conținut care scade și mai mult în cazul produselor lactate din lapte de capră, cum ar fi brânza sau iaurtul. Asta înseamnă că multe persoane care au intoleranță la lactoză îl pot tolera mai bine decât laptele de vacă.[6] Dimensiunile mai mici ale moleculelor de grăsime din laptele de capră și tipul de aminoacizi prezenți în proteinele sale influențează de asemenea digestibilitatea acestuia.[1]

Acestea fiind spuse, este totuși indicat să ceri sfatul unui medic dacă ai intoleranță sau alergie la lapte și vrei să-l înlocuiești pe cel de vacă cu cel de capră.

Gust și consistență

Diferențe între laptele de vacă și cel de capră apar și când vine vorba de gustul și consistența acestora. Laptele de capră tinde să fie mai gros și mai cremos decât cel de vacă. În același timp, are, după cum am menționat încă de la început, un gust mai intens, distinctiv, cu care unele persoane se obișnuiesc mai greu sau pe care nu-l apreciază întotdeauna.[2] Trebuie însă spus că gustul ambelor tipuri de lapte depinde și nivelul de procesare la care au fost supuse.

Beneficii pentru sănătate

Laptele de capră este cunoscut pentru proprietățile sale anti-inflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației din organism. De asemenea, se pare că produsele lactate din lapte de capră conțin mai multe probiotice decât cele din lapte de vacă.

Atât laptele de capră, cât și cel de vacă sunt bogate surse de calciu, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, consumul regulat al acestora putând contribui la menținerea unei structuri osoase sănătoase și la reducerea riscului de osteoporoză. De asemenea, pot susține sănătatea inimii și contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase, prin obținerea și menținerea senzației de sațietate.[5][6]

Laptele de capră este adesea lăudat și pentru beneficiile sale asupra sănătății pielii, dar și pentru faptul că ar putea contribui la ameliorarea anemiei, datorită faptului că susține absorbția fierului din alimente.[5]

Dezavantaje

Principalul dezavantaj al laptelui de vacă privește conținutul său mai ridicat de lactoză și faptul că persoanele cu intoleranța la lactoză se pot confrunta cu simptome digestive neplăcute după consumarea sa. De asemenea, este asociat cu un risc mai ridicat de reacții alergice.[3] Laptele de capră, pe de altă parte, are mai multe calorii și poate contribui la creșterea în greutate la unele persoane.[2]

Concluzionând, laptele de vacă și cel de capră au valori nutriționale ușor diferite. Diferențe apar și gustul lor, dar și digestibilitatea lor. Ambele sunt însă cunoscute pentru importantele beneficii pentru sănătate pe care le pot avea, în special atunci când vine vorba de sănătatea oaselor și a dinților. Alegerea laptelui de vacă în defavoarea celui de capră sau invers depinde, până la urmă, de nevoile individuale de sănătate și de preferințe. Indiferent de alegerea ta, la Artesana vei găsi lapte de vacă și de capră proaspăt, minim procesat, și o gamă largă de produse lactate de cea mai bună calitate.

Bibliografie:

  1. Arora, Rashmi, et al. „Comparative Aspacts of Goat and Cow Milk”, International Journal of Engineering Science Invention, Vol. 2, 2013, pp. 7–10, www.ijesi.org/papers/Vol(2)1/B210710.pdf.
  2. „Goat Milk versus Cow Milk: A Comparison”, Michigan State University Extension, 22 July 2022, www.canr.msu.edu/news/goat-milk-versus-cow-milk-a-comparison. Accessed 24 Aug. 2023.
  3. Iftikhar, Noreen. „Pros and Cons of Drinking Cow’s Milk”, Healthline, 11 May 2020, www.healthline.com/health/is-milk-bad-for-you. Accessed 24 Aug. 2023.
  4. „Mineral Contents (per 100 G) of Goat and Cow”, ResearchGate, 2016, www.researchgate.net/figure/Mineral-contents-per-100-g-of-goat-and-cow_tbl3_301693090. Accessed 24 Aug. 2023.
  5. Pelegrino, Elton N. „What Benefits Does Goat’s Milk Provide to Adults?”, National Nutrition Council, 19 Dec. 2022, www.nnc.gov.ph/regional-offices/mindanao/region-ix-zamboanga-peninsula/9442-what-benefits-does-goat-s-milk-provide-to-adults. Accessed 24 Aug. 2023.
  6. Tamara Duker Freuman. „Goat’s Milk: Is This the Right Milk for You?”, Healthline, 14 Aug. 2018, www.healthline.com/health/benefits-of-goat-milk. Accessed 24 Aug. 2023.

Distribuie articolul