Top 5 alimente fără gluten

Glutenul este o proteină prezentă în unele cereale, cum ar fi grâul, orzul și secara, care poate provoca probleme de sănătate pentru anumite persoane. Boala celiacă, de exemplu, o afecțiune autoimună în care ingestia de gluten duce la deteriorarea intestinului subțire, afectează aproximativ 1 din 100 de persoane. Alte persoane pot avea intoleranță la gluten, care poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi balonare, dureri abdominale și oboseală.[1] În oricare dintre aceste cazuri, este necesară eliminarea glutenului din alimentație, lucru ce poată părea dificil de făcut dacă te gândești la faptul că acesta este prezent în multe alimente de bază. Din fericire, există o mulțime de alimente delicioase și nutritive care nu conțin gluten și pe care le poți consuma fără probleme, iar mai jos vei descoperi care sunt câteva dintre cele mai bune.

1. Lactate

Dacă și tu iubești lactatele Artesana la fel de mult ca noi, te vei bucura să afli că nu trebuie să renunți la ele pentru a exclude glutenul din alimentația ta. Majoritatea produselor lactate sunt în mod natural lipsite de gluten. Laptele, iaurtul, smântâna și alte produse de acest tip pot fi consumate fără griji, eliminând astfel necesitatea de a exclude o sursă importantă de vitamine, minerale și alți nutrienți din dieta ta.[2]

Acestea fiind spuse, trebuie să știi că există unele produse lactate ce pot conține ingrediente adăugate care conțin gluten, cum ar fi agenți de îngroșare, malț sau amidon alimentar modificat, ori pot fi contaminate în cazul în care sunt produse într-o fabrică ce produce alte alimente cu gluten.[2]

La Artesana, nu folosim gluten de grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora în fabricarea produselor noastre! Singurul produs ce poate conține urme de gluten este crema de brânză cu roșii, busuioc și usturoi, de la condimentul ce îi dă particularitatea produsului. Iaurtul cu fructe Artesana are o cantitate mică de amidon de porumb, nu și amidon de grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora. Tot ce este în lista de ingrediente este înscris pe etichetă, de aceea îți recomandăm să o citești întotdeauna cu atenție!

2. Cereale integrale fără gluten

Da, glutenul este o proteină prezentă în cereale, dar nu în toate. Nu trebuie deci să excluzi cerealele integrale din alimentația ta, ai suficiente opțiuni fără gluten la dispoziție: quinoa, orez brun, orez sălbatic, hrișcă, sorg, tapioca și mei ș.a. Nu uita că cerealele integrale sunt o sursă importantă de proteine, fibre și antioxidanți și o componentă importantă a unei alimentații echilibrate![2]

Cu toate acestea, ca și în cazul lactatelor, este important să verifici etichetele alimentelor când faci cumpărături deoarece unele dintre ele pot fi contaminate cu gluten.

3. Fructe

Fructele proaspete sunt o sursă esențială de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, fiind un element fundamental al unei diete echilibrate și sănătoase. Reprezintă o alegere nutritivă excelentă pentru persoanele care urmăresc o dietă fără gluten, deoarece, în mod natural, nu conțin acest tip de proteine. Consumul de fructe aduce numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului lor bogat în fibre, vitamine și minerale.[2] În plus, sunt delicioase fie că le consumi ca atare, fie în diverse combinații ori rețete. Dacă ești în pană de idei, descoperă 10 combinații delicioase de iaurt cu fructe pentru micul dejun sănătos!

În ceea ce privește exemplele specifice de fructe fără gluten, lista este vastă. Printre acestea se numără citricele, cum ar fi portocalele și grepfrutul care sunt bogate în vitamina C și antioxidanți. Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu și vitamina B6, iar merele sunt cunoscute pentru conținutul lor de fibre și vitamina C. Fructele de pădure, precum murele și zmeura, sunt pline de antioxidanți, în timp ce piersicile și perele oferă o gamă largă de vitamine și minerale.[2]

Practic, niciun fruct proaspăt nu conține în mod natural gluten. Acest lucru s-ar putea să nu fie însă valabil în cazul celor la conservă, congelate sau uscate. Chiar și în cazul celor deja tăiate există riscul contaminării cu gluten, deci ai grijă să citești cu atenția eticheta acestora.[2]

4. Legume

Legumele reprezintă o opțiune excelentă pentru cei care aleg să excludă glutenul din alimentație, deoarece, ca și fructele, nu conțin în mod natural această proteină. Ele sunt o sursă bogată de fibre, vitamine și minerale, esențiale pentru funcționarea optimă a organismului, și au numeroase beneficii pentru sănătate, numărându-se, de exemplu, printre alimentele recomandate pentru sănătatea oaselor.[2]

Există o gamă largă de legume fără gluten pe care le poți include în dieta ta. Legumele crucifere, cum ar fi conopida și broccoli, sunt pline de vitaminele C, K și E și sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre. Legumele cu frunze verzi, precum spanacul sau varza kale, sunt bogate în vitaminele A, C și K, precum și în fier și calciu. Legumele cu amidon, inclusiv cartofii, porumbul și dovleacul, sunt o sursă bună de carbohidrați și oferă energie pe termen lung. Alte legume fără gluten includ ardeiul gras, ciupercile, ceapa, morcovii, ridichile și fasolea verde.[2]

În cazul legumelor procesate, se recomandă respectarea acelorași precauții de mai sus.

5. Carne

Carnea este o sursă de proteine de calitate superioară, esențială pentru construirea și repararea țesuturilor corpului. Și da, nu conține gluten. Poți consuma liniștit/ă carne proaspătă de vită, porc, miel, pui sau curcan.[2]

Unele produse din carne pot conține gluten, deoarece la procesare se pot adăuga unele ingrediente care îl conțin. Optează pentru carne proaspătă, neprocesată. Aceasta este cea mai sigură opțiune pentru a evita contaminarea cu gluten.[2]

Ai grijă când consumi carne marinată sau condimentată. Acestea pot conține gluten, deci asigură-te că verifici lista de ingrediente înainte de a le achiziționa.[2]

Lumea alimentelor fără gluten este vastă și delicioasă! Folosește această listă ca punct de pornire și explorează o varietate de rețete și preparate. Cu puțină creativitate și informare, vei descoperi că o dietă fără gluten poate fi gustoasă, hrănitoare și plină de satisfacții!

Bibliografie:

  1. „Celiac Disease”, WebMD, 3 Jan. 2017, www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/celiac-disease. Accesat 16 mai 2024.
  2. Elliott, Brianna. „Foods You Can Eat on a Gluten-Free Diet”, Healthline, 23 Dec. 2019, www.healthline.com/nutrition/foods-you-can-eat-on-a-gluten-free-diet. Accesat la 16 mai 2024.

 

Distribuie articolul