Beneficiile consumului de kefir din lapte de capră

Laptele de capră, cu bogăția sa de nutrienți și potențiale beneficii pentru sănătate, a fost apreciat de mii de ani în diverse culturi din întreaga lume. Conținând proteine de înaltă calitate, vitamine esențiale și minerale precum calciu, potasiu și magneziu, laptele de capră este un aliment nutritiv ce poate contribui la o dietă echilibrată. Pe de altă parte, kefirul, un produs lactat fermentat cu o istorie lungă de consum, în special în regiunile din Europa de Est și Caucaz, este cunoscut și el pentru beneficiile sale, în special pentru cele care privesc sănătatea digestivă.[1][2][3]

Când iei laptele de capră și îl transformi în kefir, cum am făcut noi la Artesana, obții o minunăție de băutură fermentată ale cărei beneficii pentru sănătate sunt atât de numeroase încât ne-am putea petrece zile întregi vorbindu-ți despre ele. În acest articol, ne vom limita însă la a ți le prezenta pe cele mai importante.

Este sursă bună de nutrienți

Kefirul din lapte de capră este o sursă excelentă de nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului. Unul dintre principalele sale beneficii este conținutul ridicat de vitamina B12 – esențială pentru sănătatea sistemului nervos și pentru producția de celule roșii din sânge.[1][3]

De asemenea, kefirul de capră este o sursă bună de calciu, un mineral vital pentru sănătatea oaselor și a dinților, precum și de vitamina K, care joacă un rol esențial în coagularea sângelui și sănătatea oaselor, de riboflavină și acid folic, vitamine B esențiale pentru metabolismul energetic și producția de celule roșii din sânge. Mai conține fosfor, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, precum și pentru funcționarea adecvată a rinichilor și a mușchilor.[1][3]

Kefirul din lapte de capră se mai remarcă prin conținutul ridicat de proteine și de probiotice, bacterii „bune” care fac minuni pentru sănătatea organismului.[1][3]

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Acel conținut ridicat de probiotice despre care îți spuneam mai sus face din kefirul din lapte de capră un aliat puternic pentru sistemul tău digestiv. Consumul de kefir de capră poate ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale și la ameliorarea diareei și a altor probleme digestive. În plus, kefirul este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, proprietăți care pot contribui și ele la ameliorarea simptomelor asociate cu diverse afecțiuni ale tractului digestiv, precum sindromul intestinului iritabil sau boala Crohn.[1][3]

Lactoza este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în lapte și produsele lactate. Corpul nostru are nevoie de o enzimă numită lactază pentru a descompune lactoza și a o transforma în glucoză și galactoză, care sunt apoi absorbite în fluxul sanguin ca sursă de energie. Cu toate acestea, există destul de multe persoane care suferă de intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că organismul lor nu produce suficientă lactază pentru a digera lactoza. Simptomele intoleranței la lactoză includ balonare, dureri abdominale și diaree și pot apărea la câteva ore după consumul de produse lactate.[2]

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată vorbindu-se despre beneficiile laptelui de capră pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Dacă nu, află că, comparativ cu laptele de vacă, laptele de capră conține mai puțină lactoză, ceea ce îl face o opțiune mai ușor de digerat pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. În plus, procesul de fermentare prin care se obține kefirul ajută și el la reducerea conținutului de lactoză.[1][2][3]

Prin urmare, kefirul din lapte de capră poate fi o opțiune excelentă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză care doresc să beneficieze de nutrienții oferiți de produsele lactate, fără a suferi de simptomele neplăcute asociate cu intoleranța la lactoză.

Susține sistemul imunitar

Kefirul din lapte de capră este o sursă excelentă de probiotice, iar probioticele contribuie la întărirea sistemului imunitar. Aceste microorganisme benefice stimulează producția de anticorpi în organism, esențiali în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor nocive.[1][3]

De asemenea, după cum am menționat mai sus, kefirul din lapte de capră este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale, alți nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.[1][3]

Are proprietăți antibacteriene

Kefirul de capră mai este cunoscut și pentru proprietățile sale antibacteriene. Aceste proprietăți sunt atribuite tot conținutului său bogat de probiotice. Lactobacillus kefiri, de exemplu, o bacterie specifică kefirului, a fost studiată pentru potențialul său de a încetini sau opri creșterea unor bacterii periculoase, precum Salmonella, Helicobacter pylori și Escherichia coli. Aceste bacterii pot cauza o serie de infecții, de la toxiinfecții alimentare la ulcere gastrice. Lactobacillus kefiri inhibă creșterea și aderarea acestor bacterii patogene la nivel intestinal, contribuind astfel la protejarea organismului împotriva infecțiilor.[1][3]

Să recapitulăm: printre altele, consumul de kefir din lapte de capră susțină sănătatea digestivă și sistemul imunitar și reprezintă o modalitate delicioasă de a-i asigura organismului tău o serie de vitamine, minerale și alți nutrienți importanți. Iar acestea reprezintă doar câteva dintre beneficiile pe care le poate avea consumul de kefir Artesana pentru sănătatea ta. Încearcă-l și tu acum și bucură-te de toate aceste beneficii și multe altele! Și nu uita să încerci și celelalte produse lactate Artesana, din lapte de capră sau de vacă!

Bibliografie:

  1. Leech, Joe. „9 Evidence-Based Health Benefits of Kefir”, Healthline, 24 Sept. 2018, www.healthline.com/nutrition/9-health-benefits-of-kefir. Accessed 11 Mar. 2024.
  2. Tamara Duker Freuman. „Goat’s Milk: Is This the Right Milk for You?”, Healthline, 14 Aug. 2018, www.healthline.com/health/benefits-of-goat-milk. Accessed 11 Mar. 2024.
  3. „What Are Kefir and Its Health Benefits?”, WebMD, 7 Oct. 2020, www.webmd.com/diet/kefir-good-for-you. Accessed 11 Mar. 2024.

Distribuie articolul