Este intoleranța la lactoză permanentă sau poate fi tratată?
Intoleranța la lactoză este o problemă frecvent întâlnită și una ce poate complica viața persoanelor afectate, care trebuie să acorde o mult mai mare atenție dietei lor dacă vor să evite să se confrunte cu diverse simptome neplăcute. Este însă ea o problemă permanentă? Ei bine, depinde de cauza din spatele dezvoltării acestei probleme. De ce spunem asta vei descoperi în rândurile de mai jos.
Ce este intoleranța la lactoză?
Intoleranța la lactoză este o afecțiune caracterizată prin incapacitatea organismului de a digera lactoza, un tip de zahăr prezent în mod natural în lapte și în produsele lactate. Această intoleranță poate provoca o serie de simptome digestive neplăcute imediat după consumul de alimente sau băuturi care conțin lactoză. Printre acestea, cele mai frecvente sunt balonarea, diareea și flatulența.[1]
În mod normal, lactaza transformă zahărul din lapte în două zaharuri simple – glucoza și galactoza – care sunt absorbite în fluxul sanguin prin mucoasa intestinală. În cazul unui deficit de lactază, în loc să fie procesată și absorbită, lactoza din alimente ajunge în colon, unde interacționează cu bacteriile de acolo, ducând la apariția semnelor și simptomelor intoleranței la lactoză.[2]
Care este cauza intoleranței la lactoză?
Există trei tipuri principale de intoleranță la lactoză: intoleranța primară, secundară și congenitală. În cazul fiecăreia dintre ele, există diferiți factori care stau la baza acelui deficitul de lactază menționat mai sus.
Intoleranța primară la lactoză este cea mai comună și se dezvoltă în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă. În această situație, producția de lactază scade în timp, ceea ce duce la apariția simptomelor de intoleranță la lactoză.
Intoleranța secundară la lactoză apare ca urmare a unei boli sau a unei leziuni a intestinului subțire. Bolile asociate cu intoleranța secundară la lactoză includ infecțiile gastrointestinale, boala celiacă și boala Crohn.
În sfârșit, intoleranța congenitală la lactoză este o afecțiune rară, moștenită genetic, în care nou-născuții nu produc deloc enzimă lactază.
De asemenea, bebelușii prematuri pot avea intoleranță la lactoză din cauza nivelului insuficient de lactază.[2]
Este sau nu permanentă intoleranța la lactoză?
Acest lucru depinde de cauza care stă la baza intoleranței la lactoză. Dacă este cauzată de lipsa de lactază sau de un deficit congenital de lactază, situația este de obicei permanentă. Corpul uman nu poate crește singur cantitatea de lactază produsă de intestinul subțire. În aceste cazuri, medicul poate ajuta la gestionarea simptomelor prin recomandarea unei diete adecvate. Dacă aceasta implică, de exemplu, că trebuie să se renunțe complet la consumul de lapte de vacă și de produse lactate ori că este suficientă reducerea acestuia poate varia de la caz la caz.
Pe de altă parte, dacă intoleranța la lactoză este cauzată de o leziune a intestinului subțire sau de o afecțiune, este posibil ca intoleranța să fie temporară. Tratamentul cauzei subiacente poate adesea rezolva intoleranța la lactoză, deși acest lucru poate dura ceva timp.[1][2]
Cum se poate trata intoleranța la lactoză?
Chiar și în cazurile în care intoleranța la lactoză este permanentă, adică atunci când este vorba despre o intoleranță la lactoză primară sau congenitală, există soluții pentru gestionarea simptomelor. Acest lucru se poate face fie prin modificarea dietei, fie prin utilizarea de suplimente cu lactază.
Modificarea dietei este primul și cel mai important pas în abordarea acestei probleme. Acest lucru implică reducerea sau eliminarea produselor lactate din alimentație. Cu toate astea, trebuie spus că toleranța la produsele lactate poate varia de la o persoană la alta. În timp ce unii pot tolera anumite produse lactate, cum ar fi brânza sau iaurtul, alții ar putea fi nevoiți să le elimine complet.
Pe lângă aceasta, utilizarea de suplimente cu lactază poate fi de asemenea benefică – luate înainte de a consuma produse lactate pot facilita digestia lactozei. Acestea pot fi disponibile sub formă de tablete sau picături și vor fi luate în conformitate cu instrucțiunile medicului și doar la recomandarea acestuia.
Dacă intoleranța la lactoză este asociată cu o leziune sau afecțiune, tratamentul se va stabili în funcție de cauza exactă.[1][2]
Ce poți mânca dacă ai intoleranță la lactoză?
Intoleranța la lactoză nu implică în mod obligatoriu eliminarea completă din alimentație a produselor care conțin lactoză.
De fapt, majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză pot tolera o anumită cantitate de lactoză fără a experimenta simptome neplăcute. Acest lucru poate fi realizat prin consumul de produse lactate împreună cu alte alimente, consumul de produse lactate cu conținut redus de lactoză sau consumul de produse lactate în porții mici.
Este foarte posibil, de exemplu, să descoperi că poți tolera mai bine laptele de capră – are mai puțină lactoză decât cel de vacă și este și mai ușor de digerat, ambii factori contribuind la reducerea riscului de apariție a simptomelor intoleranței la lactoză.[1][2]
Din categoria produselor lactate cu conținut mai mic de lactoză mai fac parte untul, brânzeturile maturate, kefirul și alte produse fermentate.[3]
Dacă reduci consumul de lapte și produse lactate, este important, de asemenea, să te asiguri că dieta ta include suficiente alimente bogate în calciu și vitamina D.[2]
Intoleranța la lactoză poate fi permanentă, dar, chiar și atunci când nu se poate vindeca, există soluții pentru gestionarea simptomelor. Cazurile în care ea este atât de severă încât să oblige la excluderea din alimentație a oricărui tip de produs ce conține lactoză sunt rare și, după cum am văzut mai sus, majoritatea persoanelor pot continua să consume o anumită cantitate de lactoză fără probleme.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți evita disconfortul provocat de intoleranța la lactoză, adresează-te unui specialist!
Bibliografie
„Lactose Intolerance”, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK – National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 5 Jan. 2024, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance/all-content. Accessed 5 Jan. 2024.
„Lactose Intolerance”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232. Accessed 5 Jan. 2024.
West, Helen. „5 Dairy Foods That Are Naturally Low in Lactose”, Healthline, 22 Feb. 2017, www.healthline.com/nutrition/dairy-foods-low-in-lactose. Accessed 5 Jan. 2024.
- Un moment important pentru Artesana - 2 decembrie 2024
- Multumim ca sunteti parte din povestea noastra! - 30 noiembrie 2024
- Peste 40 de scoli din tara – intalniri cu aproape 4000 de elevi si profesori - 29 noiembrie 2024
Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim.
Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.
Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând.