Atat laptele de capra, cat si cel de vaca sunt absolut delicioase. Stiai insa ca nu este indicat sa le amesteci? Descopera de ce in articolul nostru!

3 motive pentru care nu este indicat să amesteci laptele de capră cu cel de vacă

Laptele de capră și cel de vacă se numără printre cele mai populare tipuri de lapte. Ambele sunt delicioase și oferă o mulțime de beneficii pentru sănătatea celor care le consumă. Între ele există însă și anumite diferențe, inclusiv în ceea ce privește compoziția nutrițională, gustul sau aroma lor. Chiar și prețul lor diferă (laptele de capră are un preț mai ridicat decât cel de vacă). Până la urmă, fiecare dintre noi va alege laptele care îi place cel mai mult și care consideră că îi oferă cele mai multe beneficii. Ceea ce nu este însă neapărat indicat să facem este să le combinăm pe cele două. Te întrebi de ce? Continuă să citești pentru a afla!

1. Au gust și textură diferită

Una dintre diferențele dintre laptele de capră și cel de vacă se referă la gustul și textura lor. Gustul laptelui de capră este adesea descris ca fiind mai dulce decât cel al laptelui de vacă, tinde să fie mai intens și are o aromă distinctivă, ceea ce nu este chiar pe placul tuturor sau cu care poate fi mai greu să te obișnuiești. Pe de altă parte, laptele de vacă are un gust mai blând, mai familiar pentru majoritatea consumatorilor.

În ceea ce privește textura, laptele de capră are o consistență mai cremoasă și mai groasă. În contrast, laptele de vacă are o consistență mai subțire, fiind adesea preferat pentru consumul zilnic, fie simplu, fie în combinație cu alte alimente.

De ce contează aceste lucruri? Pentru că rezultatul amestecării celor două tipuri de lapte s-ar putea să nu corespundă preferințelor tale și este posibil să descoperi că acesta nu are gustul și textura cu care te-ai obișnuit.

2. Laptele de capră conține mai puțină lactoză și este mai ușor de digerat

Toate produsele lactate de origine animală conțin un anumit nivel de lactoză, un zahăr natural prezent în lapte, care, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, poate deveni mai dificil de digerat. Apare astfel intoleranța la lactoză, o afecțiune destul de des întâlnită, asociată cu o serie de simptome destul de neplăcute: diaree, balonare, crampe abdominale și flatulență.[2]

Deși nu trebuie să excluzi complet laptele și produsele lactate din alimentație dacă ai intoleranță la lactoză, se recomandă limitarea consumului acestora dacă vrei să eviți cu simptome precum cele menționate mai sus.[2]

Ce legătură are intoleranța la lactoză cu motivele pentru care nu este indicat să amesteci laptele de capră cu cel de vacă? Ei bine, laptele de capră conține cu aproximativ 12% mai puțină lactoză pe cană comparativ cu laptele de vacă și este și mai ușor de digerat. Asta înseamnă că persoanele cu intoleranță ușoară la lactoză pot tolera mai bine laptele de capră decât pe cel de vacă.[3]

Atenție! Acest lucru nu este valabil în toate cazurile, în special dacă intoleranța la lactoză este mai severă. Fiecare organism poate reacționa diferit la laptele de capră și nu este exclusă apariția unor simptome neplăcute, deși riscul ca acest lucru să se întâmple este mai mic.

3. Riscul de apariție a unor reacții alergice este mai scăzut dacă bei doar lapte de capră

Alergia la lapte de vacă este una dintre cele mai răspândite alergii alimentare, în special în rândul copiilor. Aceasta este cauzată de o reacție imună la proteinele din lapte, iar simptomele sale pot varia de la probleme digestive, erupții cutanate, până la dificultăți respiratorii. Gestionarea unei astfel de alergii impune, de regulă, excluderea completă din alimentație a laptelui și produselor care îl conțin.[2]

În ciuda faptului că laptele de capră conține, de asemenea, proteine care pot provoca reacții alergice, unele studii sugerează că el poate fi mai bine tolerat de unele persoane. Cu toate acestea, nu este o regulă general valabilă și nu toate persoanele cu alergie la laptele de vacă pot tolera laptele de capră.[1]

Dacă ai o alergie la lapte, discută cu medicul tău despre analizele pe care le poți face pentru a stabili dacă este sigur sau nu să încerci să consumi lapte de capră. Dacă răspunsul este da, nu uita că nu este indicat să-l amesteci cu lapte de vacă.

Atenție! Cea mai sigură opțiune pentru persoanele cu alergie la lapte este să evite complet consumul de produse lactate, inclusiv laptele de capră, până când se stabilește clar dacă acesta este sigur pentru ele.

Noi credem că atât laptele de capră, cât și cel de vacă sunt absolut delicioase! Dacă însă ai anumite preferințe în ceea ce privește gustul, aroma și textura laptelui pe care îl consumi, nu este indicat să le amesteci. Acest lucru este valabil și dacă ai intoleranță la lactoză ori o alergie la lapte – laptele de capră este mai puțin probabil să provoace reacții neplăcute, dar nu atunci când este amestecat cu cel de vacă.

De capră sau de vacă, noi preferăm laptele integral, neomogenizat, cu caimac! Tu ce lapte alegi?

Bibliografie:

  1. „Goat Milk: Are There Health Benefits?”, WebMD, 26 Sept. 2020, www.webmd.com/diet/goat-milk-are-there-health-benefits.
  2. „Lactose Intolerance vs. Dairy Allergy”, WebMD, 4 May 2017, www.webmd.com/digestive-disorders/lactose-intolerance-or-dairy-allergy.
  3. Tamara Duker Freuman. „Goat’s Milk: Is This the Right Milk for You?”, Healthline, 14 Aug. 2018, www.healthline.com/health/benefits-of-goat-milk.

Ți-a plăcut acest articol? Mai avem multe să-ți povestim. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom ține la curent cu cele mai recente știri despre noi și evenimente pe care le organizăm.  

Promitem și ne angajăm, conform politicii noastre de confidențialitate, să nu trimitem mesaje nesolicitate și nici nu împărtășim adresa ta cu altcineva. Și te poți dezabona oricând. 

Distribuie articolul


×